Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Τοξοπλάσμωση, τοξόπλασμα σε ζώα, γάτα και τοξόπλασμα. – vets.com.gr
Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Τοξοπλάσμωση, τοξόπλασμα σε ζώα, γάτα και τοξόπλασμα
Τι είναι η τοξοπλάσμωση;
Το τοξόπλασμα, η γάτα και ο άνθρωπος
Ποιά είναι τα συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΜΑΡΤΙΝ ΚΑΝΕΛΛΗ-ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ
Η τοξοπλάσμωση είναι μία από τις σπουδαιότερες πρωτοζωϊκές νόσους με παγκόσμια εξάπλωση και ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία. Η τοξοπλάσμωση οφείλεται στο πρωτόζωο toxoplasma gondii με αποκλειστικά ενδοκυτταρική εντόπιση. Εντοπίζεται σχεδόν σε όλους τους ιστούς και προτίμηση δείχνει στο μυϊκό ιστό, στο εντερικό επιθήλιο και στο νευρικό ιστό.
Ο τελικός ξενιστής στη φύση είναι η γάτα, ενώ ενδιάμεσοι είναι ο σκύλος και ο άνθρωπος. Ο βιολογικός κύκλος του πρωτόζωου toxoplasma gondii ολοκληρώνεται μόνο στη γάτα, με τελική αποβολή των ωοκύστεων με τα κόπρανα και διασπορά στο περιβάλλον. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με τη μόλυνση θερμόαιμων σπονδυλωτών, όπως είναι ο σκύλος και ο άνθρωπος και με κάθετη μετάδοση, δηλαδή μέσω του πλακούντα. Η βασική οδός μόλυνσης της γάτας είναι η διατροφή της με ωμό κρέας, είτε αυτό προσφέρεται από τον ιδιοκτήτη, είτε το αποκτά μόνη ως κυνηγός. Το ωμό ή μη καλά ψημένο κρέας είναι και η οδός μόλυνσης για τον άνθρωπο και τον σκύλο. Επίσης με το μητρικό γάλα μπορεί να μολυνθούν τα γατάκια που θηλάζουν. Δεν υπάρχει απευθείας μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός από την ενδομήτρια μετάδοση. Η περίοδος επώασης του παρασίτου είναι 5-20 ημέρες μετά από επαφή με τα κόπρανα γάτας και 10-23 ημέρες μετά από κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.
Η αποβολή και η διασπορά στο περιβάλλον ( τροφή, νερό, έδαφος), των ωοκύστεων του πρωτόζωου toxoplasma gondii με τα κόπρανα της γάτας , είναι η κύρια πηγή για τη μόλυνση του σκύλου, του ανθρώπου, των παραγωγικών ζώων, των πτηνών, ακόμα και των τρωκτικών.
Στα θηλυκά ζώα που κυοφορούν, αλλά και στις έγκυες γυναίκες που έχουν μολυνθεί κατά το χρονικό διάστημα της κυοφορίας, είναι πιθανή η μόλυνση των εμβρύων μέσω του πλακούντα με αποτέλεσμα τη παρουσία σοβαρών διαταραχών, μέχρι και αυτό το θάνατο του εμβρύου. Άλλωστε για τον λόγω αυτό η τοξοπλάσμωση έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία. Η νόσος εμφανίζει αυξημένη συχνότητα παρατηρείται σε πληθυσμούς που ζουν σε θερμά και υγρά κλίματα, συνθήκες που ευνοούν την παραμονή του παρασίτου στις ωοκύστεις για μήνες.
Η τοξοπλάσμωση εμφανίζεται στη γάτα και στο σκύλο με μεγαλύτερη όμως συχνότητα εμφάνισης στη γάτα. Η εμφάνιση της νόσου συνοδεύεται με μια σημαντική ποικιλία συμπτωμάτων. Το ενδιαφέρον είναι ότι πάρα πολλά ζώα νοσούν χωρίς τη παραμικρή συμπτωματολογία, σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για την ασυμπτωματική τοξοπλάσμωση.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗΣ. Τα συμπτώματα εντοπίζονται:
Στο αναπνευστικό σύστημα παρατηρείται οξεία νεκρωτική πνευμονία, με έντονη και συνεχώς αυξανόμενη δύσπνοια.
Στο πεπτικό σύστημα με προσβολή του ήπατος και εμφάνιση ανορεξίας, εμέτους, διάρροιες, απώλεια βάρους, αδυναμία, ασκίτη και ίκτερο. Σε προσβολή του παγκρέατος, έχουμε ίκτερο, αδυναμία, κολικούς, εμέτους και αδιαφορία στο φαγητό. Σε προσβολή του εντέρου, έχουμε την πλήρη εικόνα μιας εντεροκολίτιδας. Τέλος σε επιχώρια λεμφαδενίτιδα, έχουμε διόγκωση των μεσεντερίων λεμφογαγγλίων.
Στο κυκλοφορικό σύστημα εμφανίζεται μυοκαρδίτιδα, με καρδιακές αρρυθμίες και αιφνίδιους θανάτους.
Στο γεννητικό σύστημα ενδέχεται να παρουσιαστεί θνησιγενές η νεκρό έμβρυο.
Νευρικά συμπτώματα, όπως αταξία, διαταραχές της συμπεριφοράς, πάρεση, παράλυση, επιληπτικές κρίσεις και μυϊκός τρόμος.
Οφθαλμολογικά συμπτώματα με παρουσία απλών μικροπροβλημάτων μέχρι και μόνιμη τύφλωση.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗΣ: Η διάγνωση της τοξοπλάσμωσης στηρίζεται στη παρουσία των συμπτωμάτων και την ανάλογη κατά περίπτωση ερμηνεία τους και κυρίως στις ανοσοδιαγνωστικές εξετάσεις, όπως ορολογικές και PCR. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται στο αίμαι και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Διαγνωστική μέθοδος για την τοξοπλάσμωση είναι και η ανίχνευση ωοκύστεων στα κόπρανα, χωρίς βέβαια η μέθοδος αυτή να είναι αξιόπιστη.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗΣ: Η θεραπευτική αγωγή της τοξοπλάσμωσης περιλαμβάνει αρκετά φάρμακα και συνδυασμούς φαρμάκων, χωρίς όμως να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη περίπτωση της οφθαλμικής τοξοπλάσμωσης έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, σε αντίθεση με τη γενικευμένη τοξοπλάσμωση, όπου μεγάλο ποσοστό των προσβεβλημένων ζώων δεν ανταποκρίνονται στα θεραπευτικά σχήματα. Επίσης μεγάλο ποσοστό αποτυχίας έχουμε στα νεογέννητα και στα ανοσοκατεσταλμένα ζωα.
Περισσότερα για τοξοπλάσμωση και ειδικά σε σχέση με τον άνθρωπο στη σελίδα μας ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ