ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΓΑΤΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΑΤΑΣ – VETS

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΓΑΤΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*

   Ακριβώς όπως στους ανθρώπους έτσι και στις γάτες, η οδοντιατρική περίθαλψη προσφέρει πολύ περισσότερα από ένα γλυκό χαμόγελο και μια δροσερή  αναπνοή. Η οδοντιατρική περίθαλψη είναι πράγματι μια από τις σημαντικές συνιστώσες για την καλή υγεία και για την ποιότητα ζωής της κάθε γάτας.  Συμβουλές για την οδοντιατρική πρόληψη και περίθαλψη για γάτες ανεξαρτήτως ηλικίας, ράτσας και φύλου. Στόχος είναι η υγεία της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών. Για τον σκοπό αυτό σήμερα στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά προϊόντα. Η συμβουλη και η καθοδήγηση του κτηνίατρου είναι σημαντική και απαραίτητη. Υπάρχει μια ποικιλία με προϊόντα που μπορούν να προστεθούν στο πόσιμο νερό της γάτας σας. Τα προϊόντα αυτά σκοπό έχουν να βοηθήσουν στη αντιμετώπιση της πλάκας και στην αντιμετώπιση της ανάπτυξης των βακτηρίων στο στόμα των γατιών. Τα προϊόντα αυτά είναι άοσμα και άγευστα ώστε οι γάτες να μην μπορούν να συνειδητοποιήσουν την ύπαρξη τους.

  Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γάτες που ταΐζονται με ξηρή τροφή, σε αντίθεση με τις γάτες που ταΐζονται με κονσέρβες, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των οδοντικών προβλημάτων και της περιοδοντικής νόσου. Αν με τη χρήση των κλασικών ζωοτροφών η γάτα σας παρουσιάζει κάποια οδοντικά προβλήματα, τότε πρέπει να γίνει αλλαγή της τροφής με έναν ειδικό τύπο τροφής καθαρά κτηνιατρικό -οδοντιατρικό, που χορηγείται μόνο για την πρόληψη και αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων και πάντα με τις οδηγίες του κτηνίατρου.

   Ένα διαιτητικό συμπλήρωμα μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση για υγιή δόντια και ούλα. Τά διαιτητικά αυτά  συμπληρώματα είναι σχετικά νέα στην εφαρμογή τους, οπότε δεν μπορώ προσωπικά να βεβαιώσω το πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να είναι, αλλά σίγουρα δεν θα δημιουργήσουν στη γάτα σας κανένα δυσάρεστο πρόβλημα.

    Ο βασικός τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία των δοντιών της γάτας σας, είναι να βουρτσίζετε τα δόντια της, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες μεθόδοι καθαρισμού, που μπορεί να είναι πιο εύκολοι και πιο απλοί από το βούρτσισμα. Ασφαλώς το βούρτσισμα είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος, αλλά αν η γάτα σας δεν το ανέχεται, τότε θα κάνετε καθαρισμό με  σκούπισμα, επίθεμα, ή σφουγγάρι. Εάν το στόμα της γάτας σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, ή αν έχει ήδη πολλά προβλήματα στα δόντια (πέτρα, πλάκα), πρέπει πρώτα να γίνει ένας πλήρης καθαρισμός από κτηνίατρο. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν ετήσιο ή εξαμηνιαίο γενικό ιατρικό καθαρισμό και συχνό καθαρισμό από τον ιδιοκτήτη.

   Κανονικά όμως, χωρίς δόση υπερβολής, μπορείτε να κάνετε ένα καθαρισμό δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα στα δόντια και στο στόμα της γάτας σας.  Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιείτε, να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να κάνετε τον καθαρισμό στον ίδιο χώρο κάθε φορά, και να επιβραβεύετε τη γάτα σας μετά από κάθε καθαρισμό.

   Αν γάτα σας χρειάζεται έναν οδοντιατρικό καθαρισμό, αυτό δεν είναι κάτι πού επείγει. Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος που θα σας καθορίσει την επικινδυνότητα και την αναγκαίοτητα ενός οδοντιατρικού καθαρισμού.

   Αν η γάτα σας είναι πάνω από 7 ετών και η διατροφή της είναι πλήρης, ισορροπημένη και ιατρικά καλυμμένη με τους ειδικούς τύπους τροφίμων, τότε τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας θα είναι πάντα υπό έλεγχο.

   Σαν κτηνίατρος- οδοντίατρος είμαι πεπεισμένος ότι η στοματική υγεία συμβάλλει στη γενική υγεία κάθε ζώου, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Το πρωτόκολλο για την καλή στοματική υγεία της γάτας αποτελείται από καθορισμένη τακτική κατ’ οίκον περίθαλψη, σε συνδυασμό με την τακτική κτηνιατρική κλινική εξέταση και τον οδοντιατρικό καθαρισμό.

   Προϊόντα που θα χρειαστείτε για την φροντιδα της στοματικής κοιλότητα της γάτα σας. Υγρό φαρμακευτικό σκεύασμα που θα προσθέσετε στο νερό της γάτας σας. Ειδικές κτηνιατρικές οδοντόπαστες, που δεν απαιτούν ξέπλυμα της στοματικής κοιλότητας και ειδικές οδοντόβουτσες. Αλοιφές για πρόληψη και αντιμετώπιση στοματικών διαταραχών. Οδοντιατρικά στικ για την αποφυγή της δημιουργίας πλάκας. Ειδική οδοντιατρική διατροφή που θα σας συστήσει ο κτηνίατρος. Τέλος διατροφικά συμπληρώματα και τα ανάλογα ειδικά σπρέϊ κατά της δυσοσμίας.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ