ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ: ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΕ ΖΩΑ – VETS
ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΕ ΖΩΑ – VETS
ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΕ ΖΩΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*
Η διάγνωση στα ζώα για τις παθήσεις των δοντιών και των ιστών γύρω από αυτά, δεν είναι πάντα σαφής. Η λήψη ακτινογραφίας δοντιών, έχει εξαπλωθεί σήμερα σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται με τον πιο πλήρη τρόπο η κτηνιατρική οδοντιατρική αντιμετώπιση. Για ένα μεγάλο ποσοστό των οδοντικών νόσων, όπως είναι η περιοδοντική νόσος, αποστήματα στη ρίζα των δοντιών, κατάγματα γνάθου, όγκοι, ανωμαλίες στην έκφυση των δοντιών, έγκλειστα ή υπεράριθμα δόντια, συγγενής έλλειψη δοντιών, βλάβες στα οστά των γνάθων είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις, που μπορεί μια ακτινογραφία να αποκαλύψει και συνεπώς να βοηθήσει ουσιαστικά τον κτηνάτρο στην αντιμετώπιση προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας. Έτσι λοιπόν, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα λήψης οδοντιατρικής ακτινογραφίας και στα ζώα. Η οδοντιατρική ακτινογραφία προσφέρει μια πληρέστερη διάγνωση ασθενειών, ένα σχέδιο για το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα, καθώς και την παρακολούθηση επιτυχούς αποθεραπείας.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές περιπτώσεις όπου η λήψη ακτινογραφίας δοντιών είναι σημαντική, έως αναγκαία.
Περιοδοντική νόσος: Χρησιμοποιούμε την ακτινογραφία για μια πλήρη εικόνα σχετικά με την απώλεια του οστού γύρω από τις ρίζες των δοντιών. Έτσι μια οδοντιατρική ακτινογραφία αποκαλύπτει με λεπτομέρεια την πλήρη έκταση της απώλειας οστού γύρω από τη ρίζα του. Η οδοντιατρική ακτινογραφία είναι απαραίτητη για την περιοδοντική αξιολόγηση και το σχεδιασμό της θεραπείας.
Σπασμένα δόντια: Με την ακτινογραφία αναζητάμε τα πιθανά σημάδια της μόλυνσης στην άκρη της ρίζας. Οι γάτες, καθώς και τα σκυλιά, είναι επιρρεπή στο σπάσιμο δοντιών μετά τραύμα, όπως η πτώση από ύψος, το χτύπημα από ένα αυτοκίνητο, ή σε βίαιο παιχνίδι. Το αποτέλεσμα είναι συχνά ένα σπασμένο δόντι, που μπορεί ή δεν μπορεί να επεκτείνει στο κανάλι πολφού του δοντιού με τις γνωστές επιπτώσεις.
Αποχρωματισμένα δόντια: Μια ερευνητική ματιά σε αναζήτηση λοίμωξης στην άκρη της ρίζας.
Βλάβες υποχώρησης ούλων: Η ακτινογραφία είναι πολύ σημαντική για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ρίζες, που πρέπει να αφαιρεθούν και εάν η περιοδοντική νόσος είναι παρούσα. Οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι απαραίτητες και για να κάνουμε τον προγραμματισμό της θεραπείας.
Στοματικοί Όγκοι: Μια πλήρης ματιά με την βοήθεια της ακτινογραφίας για τη συμμετοχή ή όχι των οστών, στους υπάρχοντες όγκους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πλήρης χειρουργική αφαίρεση των όγκων του στόματος είναι η προτινώμενη θεραπεία. Οι δοντιατρικές ακτινογραφίες μπορεί να είναι ίσως το πιο πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο για την αξιολόγηση των όγκωντου στόματος .
Προ και μετά την εξαγωγή δοντιού: Είναι αναγκαία μετά από κάθε εξαγωγή δοντιού, για να είμαστε βέβαιοι. ότι η εξαγωγή ήταν πλήρης.
Ελλείποντα δόντια: Σε περίπτωσης απουσίας δοντιών, τότε ο ακτινολογικός έλεγχος θα μας εξασφαλίσει, ότι κάτω από τα ούλα δεν υπάρχει κάποιο θαμμένο δόντι.
Στοματική χειρουργική: Σε αφαίρεση στοματικών όγκων, καταγμών του στόματος, χειρουργικές επεμβάσεις στον ουρανίσκο, ρινοστοματική επέμβαση, συρίγγια, σε αποκατάσταση καταγμάτων γνάθου και γναθοπροσωπικών οστών καθώς και σε εκτεταμένες εξαγωγές δοντιών, τότε η χρήση της ακτινογραφίας είναι απαραίτητη.
Πλήρης Στοματική εξέταση: Σε κάποιες περιπτώσεις γενικής και λεπτομερούς εξέτασης της στοματικής κοιλότητας, η ακτινογραφία μας βοηθά στο να βεβαιωθούμε ότι όλα τα δόντια, οι ρίζες, και τα οστά φαίνεται αλλά και είναι υγιή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ. Η λήψη ακτινογραφιών βοηθά τον κτηνίατρο – οδοντίατρο να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση των δοντιών του ζώου σας και του οστού που τα στηρίζει. Με τη βοήθεια της ακτινογραφίας μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη περιοδοντίτιδας, την παρουσία αποστημάτων, κύστεων και όγκων της στοματικής κοιλότητας. Επίσης, μπορούμε να καθορίσουμε τη θέση ενός έγκλειστου δοντιού, να ελέγξουμε την πορεία μιας ενδοδοντικης θεραπείας κ.λπ.
Η λήψη ακτινογραφίας δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις και για κάθε ασθενές ζώο. Αυτό εξαρτάται από το είδος της πάθησης και την ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση.
* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ