Καρκίνος του μαστού στη γάτα – vets.com.gr

Καρκίνος στα ζώα: Ο καρκίνος του μαστού στη γάτα.
Ποιά τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στη γάτα;
Υπάρχει πρόγνωση για τον καρκίνο του μαστού της γάτας;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
   

   Ο καρκίνος του μαστού στη γάτα είναι μια αρκετά κοινή μορφή καρκίνου. Οι μαστικοί όγκοι είναι η τρίτη μορφή πιο συχνής εμφάνισης όγκου στη γάτα, μετά τα αιμοποιητικά νεοπλασμάτα και τους όγκους του δέρματος. Οι θηλυκές γάτες είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις αρσενικές γάτες. Όταν μια γάτα παρουσιάζει μια μαστική μάζα, το πρώτο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η κακοήθεια. Η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού συμβαίνει σε ηλικιωμένες γάτες και συνήθως μεταξύ των 10 και 12 ετών. Τουλάχιστον το 80% των όγκων που εμφανίζονται στο μαστού της γάτας είναι κακοήθεις.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΤΑ. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο καρκίνος του μαστού στη γάτα μπορεί να προληφθεί με τη επέμβαση της στείρωσης. Οι γάτες που δεν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης είναι πολύ πιο πιθανό να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έχουν στειρωθεί. Το καλύτερο είναι η στείρωση να γίνει πριν τον πρώτο οργασμό του ζώου. Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένα επιστημονικά καμία φυλή που να σχετίζεται με προτίμηση καρκίνο στους μαστικούς όγκους, εν τούτοις ορισμένες φυλές της γάτας θεωρείται ότι είναι πιο επιρεπείς στο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με κάποιες άλλες. Οι σιαμέζες και οι μακρύτριχες είναι οι πρώτες στον κατάλογο επικινδυνότητας για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΤΑ . Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού γάτας περιλαμβάνουν: Παρουσία σκληρών εξογκωμάτων γύρω από τις θηλές της γάτας. Οι θηλές γίνονται κόκκινες και πρησμένες με παρουσία κίτρινου εκκρίματος. Τα ζωά παρουσιάζουν πόνο, λοίμωξη και πυρετό.

Είναι πολύ σημαντικό η γάτα να πάει αμέσως στον κτηνίατρο εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα που υποδηλώνουν καρκίνο του μαστού, διότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί επιβίωσης της γάτας σας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΤΑ . Εάν η γάτα σας έχει τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που αναφέρονται παραπάνω, τότε, ο κτηνίατρος θα κάνει μια λεπτομερή κλινική εξέταση, και επίσης να αιματολογικές εξετάσεις για να αξιολογήσει την υγεία του ζώου. Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρεται στον κτηνίατρο οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα πιθανόν να προυσιάζει η γάτα σας: 1.- Αλλαγές στα ούρα (χρώμα, ποσότητα). 2.- Αλλαγές της συμπεριφοράς του εντέρου (διάρροιες, αιμορραγία). 3.- Πληγές που δεν θεραπεύονται. 4.- Απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης και ανεξήγητη απώλεια αίματος. 5.- Δυσκολία στην μετακίνηση, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στη διατροφή.

    Πιθανόν και ορισμένες ακτινογραφίες θα κριθούν απαραίτητες για να δούμε τους υπάρχοντες όγκους. Ο αριθμός, το μέγεθος και η θέση των όγκων θα πολύ σημαντική για τη λήψη των ορθών αποφάσεων σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Το 90% περίπου του συνόλου των όγκων του μαστού είναι κακοήθεις, και για αυτόν τον λόγο δεν συνιστάται η βιοψία. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι το 85% των μαστικών όγκων σε γάτες είναι κακοήθη αδενοκαρκινώματα. Το υπόλοιπο 15% περιλαμβάνει παπιλλώματα, σαρκώματα και αδενώματα. Τα αδενοκαρκινώματα του είναι πολύ επιθετική μορφή καρκίνου και συχνά με μεταστάσεις στους γύρω λεμφαδένες και τους πνεύμονες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΤΑ . Πριν οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση υγείας του ζώου. Ο καρκίνος του μαστού στις γάτες απαιτεί επιθετική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία επιλογής. Μια ριζική μαστεκτομή θα πρέπει να γίνει, είτε μονομερώς ή και στις δύο πλευρές. Αυτό εξαρτάται ανάλογα με τον τόπο που βρίσκεται ο όγκος. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή διότι αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Επίσης ο κτηνίατρος θα πρέπει να κρίνει αν θα αφαιρεθούν οι μασχαλιαίοι και οι βουβωνικοί λεμφαδένες.

    Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ακολουθείται και από χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν ο καρκίνος έχει κάνει ήδη μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος. Η ακτινοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού της γάτας Ακόμη και με τη θεραπεία, το ποσοστό επιβίωσης για τις γάτες με καρκίνο του μαστού είναι συχνά λιγότερο από ένα έτος, αν και μερικές γάτες πιθανόν να ζουν περισσότερο από αυτό. Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να εντοπισθεί από νωρίς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ. Ενώ η αρχική θεραπεία για τις γάτες με καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι επιτυχής, η μακροπρόθεσμη έκβαση είναι συνήθως επιφυλακτική. Έχει διαπιστωθεί ότι έως και 65% των περιπτώσεων που αφαιρέθηκαν οι όγκοι με χειρουργική επέμβαση, δυστυχώς θα επανεμφανίσουν όγκο μέσα σε ένα χρόνο. Οι περισσότερες γάτες επιβιώνουν λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αρχική διάγνωση. Ωστόσο, γάτες που τους έγινε επιθετική θεραπευτική αγωγή και αφορούσε μικρούς όγκους πιθανό να ζήσουν 2 έως 3 έτη.