Δημόσια υγεία.: Λεπτοσπείρωση και άνθρωπος – vets.com.gr
Δημόσια υγεία.: Λεπτοσπείρωση και άνθρωπος
Πως μεταδίδεται η λεπτοσπείρωση στον άνθρωπο;
Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο άνθρωπος που έχει μολυνθει από λεπτοσπείρωση;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Η λεπτοσπείρωση είναι μία ζωοανθρωπονόσος, που προκαλείται από στελέχη του γένους Leptospira. Έχει παγκόσμια εξάπλωση και είναι ένα επαγγελματικό νόσημα. Προσβάλλονται άτομα που δουλεύουν με ζώα ή έρχονται σε επαφή με ζώα. Άτομα που έρχονται σε επαφή με νερό ή χώμα που έχει μολυνθεί με τα ούρα ασθενών ζώων και συνεπώς είναι φορείς του βακτηριδίου. Η λεπτόσπειρα έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει από 3 έως 20 ημέρες και αυτό εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες. 1.) Από τον τρόπο μόλυνσης. 2.) Από τη δόση του λοιμογόνου στελέχους της λεπτόσπειρας. 3.) Από τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.
Τα ζώα, στα οποία περιλαμβάνονται σκύλοι, τρωκτικά, και μηρυκαστικά, αποτελούν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο, καθώς διασπείρουν στο περιβάλλον το βακτηρίδιο με τα ούρα τους. Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα και μέσω μικροτραυματισμών του δέρματος. Το υγιές ακέραιο δέρμα δεν θεωρείται πλέον ότι αποτελεί πύλη εισόδου της λεπτόσπειρας. Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μόνο καθέτως θεωρείται ότι είναι δυνατό να συμβεί.
ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ. Από εκκρίματα τρωκτικών, κατά την εξημέρωση αγρίων ζώων και καθώς επίσης με χάιδεμα μολυσμένων σκύλων-μετά από επαφή με ούρα μολυσμένων ή πασχόντων απο τη νόσο σκύλων.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ της λεπτοσπείρωσης. Η νόσος μπορεί να παρουσιάζει ανομοιογενή συμπτώματα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματική, γενικότερα πάντως, τα συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι τα εξής:
•ίκτερος, νεφρίτιδα
•υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος
•κακουχία, μυϊκή αδυναμία
•βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία, πνευμονία
•αιμορραγία από τη μύτη, αναιμία
•αιμορραγίες από το δέρμα και τους βλεννογόνους
•επιπεφυκίτιδα, φωτοφοβία, ιριδοκυκλίτιδα (φλεγμονή στην ίριδα του ματιού)
•γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Πρόληψη της λεπτοσπείρωσης.
1.) Εμβολιασμός και απολύμανση για τον έλεγχο της μόλυνσης των ζώων. Σε υψηλού κινδύνου περιοχές (λιμάνια, αποθήκες), καλό είναι τα ζώα αντί του ετήσιου εμβολιασμού τους, αυτός να γίνεται κάθε εξάμηνο για καλύτερη κάληψη.
2.) Υποχρεωτική δήλωση των κρουσμάτων σε ζώα στις ανάλογες δημόσιες υπηρεσίες.
3.) Λήψη μέτρων για την ατομική υγεία και υγιεινή.
4.) Λήψη μέτρων για την υγιεινή του περιβάλλοντος.
5.) Αποφυγή επαφής των ανθρώπων με ασθενή ζώα
ΠΡΟΣΟΧΗ.! Οι τουρίστες και γενικά οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποφεύγουν ύποπτης ποιότητας πισίνες, λιμνάζοντα νερά και νερά βραδείας ροής για το μπάνιο τους, ειδικά σε περιοχές που κυκλοφορούν σκύλοι και ποντίκια. Θα πρέπει να πλένουν πολύ καλά τα χέρια, σε κάθε επαφή με αδέσποτο ζώο και να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών λαχανικών