[:el]Δερματίτιδα – ψύλλοι – αλλεργική δερματίτιδα σε σκύλο και σε γάτα. – vets.com.gr[:]
[:el]
Δερματίτιδα – ψύλλοι – αλλεργική δερματίτιδα σε σκύλο και σε γάτα
Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους σε σκύλο και σε γάτα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Η αλλεργική δερματίτιδα στους σκύλους, που οφείλεται σε ψύλλους, είναι μια πολύ συχνή αλλεργική δερματική κατάσταση. Ο κνησμός είναι το κύριο σύμπτωμα που χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση στα αρχικά στάδια. Στη συνέχεια έχουμε εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων με κύρια εντόπιση στην οσφυοϊερή χώρα. Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους είναι εποχιακή με έξαρση την εποχή του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Η δερματίτιδα αυτή προσβάλει και τα δύο φύλλα, όλες τις ηλικίες και όλες τις ράτσες. Κάποια μικρή προτίμηση εμφανίζεται σε ζώα ηλικίας τριών και έξι ετών. Αποθήκη των ψύλλων αυτών είναι συνήθως οι γάτες. Η πλέον κοινή αλλεργική αντίδραση που απαντάται στις γάτες οφείλεται σε δάγκωμα ψύλλου. Η Αλλεργική Δερματίτιδα από Δάγκωμα Ψύλλου προσβάλλει και τα δύο φύλα καθώς και όλες τις φυλές. Κάθε γάτα μεγαλύτερη των 6 μηνών μπορεί να αναπτύξει αλλεργία στο δάγκωμα των ψύλλων, αν και συνήθως η αλλεργία εμφανίζεται μεταξύ των 3 και 5 ετών. Οι βλάβες εμφανίζονται αρχικά στην οσφυοϊερή χώρα και συγκεκριμένα στα εξής σημεία: ουρά, περίνεο, βουβωνική χώρα. Δευτερευόντως σε πλευρές και λαιμό. Στους σκύλους μπορούν να εμφανισθούν τέσσερις βασικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των ψύλλων. Ισταμινική, ενζυμική, αλλεργική και ανοσολογική αντίδραση. Οι τέσσερις αυτοί τύποι αντιδράσεων επιτρέπουν τη διαφοροποίηση μεταξύ της δερματίτιδας από τσίμπημα ψύλλων και της αλλεργικής δερματίτιδας απ’ αυτούς.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Η διάγνωση της αλλεργικής δερματίτιδας από ψύλλους βασίζεται στο ιστορικό, στα κλινικά χαρακτηριστικά, στην ανταπόκριση στα αντιπαρασιτικά μέτρα, στις ειδικές εργαστηριακές δοκιμασίες και τέλος στη διαφορική διάγνωση. Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους πρέπει να διαφοροποιηθεί από αλλεργικό έκζεμα, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, αλλεργία τροφικής αιτιολογίας, γενικευμένη ωτική ψώρα κ.τ.λ.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Σημαντικό στοιχείο για τη θεραπεία είναι η γνώση του βιολογικού κύκλου του ψύλλου. Η θεραπεία της εν λόγω δερματίτιδας στηρίζεται στην εντομοκτονία των ψύλλων, στη συμτωματική θεραπευτική αγωγή και στην απευαισθητοποίηση του πάσχοντος ζώου. Τόσο το ζώου που νοσεί, όσο και το περιβάλλον που ζει, πρέπει να καθαρίσουν καλά απο τους ψύλλους. Η χρήση κορτικοστεροειδών συνιστάται μαζί με την παράλληλη τοπική θεραπεία των δερματικών αλλοιώσεων.
Εκτός από τη γνώμη του κτηνίατρου, συχνά η παρουσία εταιρείας απολυμάνσεων είναι αναγκαία, για να αντιμετωπισθούν οι ψύλλοι.
[:]