Εξωτικά ζώα: Kουνέλια. Ο ρόλος των βιταμινών στην υγεία των κουνελιών. – vets.com.gr
Εξωτικά ζώα: Kουνέλια. Ο ρόλος των βιταμινών στην υγεία των κουνελιών.
Ποιές βιταμίνες χρειάζονται τα κουνέλια
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α. Η έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης Α προκαλεί ξηροφθαλμία. Μείωση του φυσιολογικού ρυθμού αύξησης του σώματος. Μείωση της άμυνας του οργανισμού σε μεταδοτικές ασθένειες και απώλεια βάρους. Αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα των θηλυκών και ελλειπή γονιμοποίηση Σε έγκυες κουνέλες παρουσιάζονται αλλοιώσεις των εμβρύων, αποβολές και θάνατος των εμβρύων. Αναφέρεται επίσης ότι η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί τον καννιβαλισμό στις κουνελομητέρες.
Η ασθένεια αποφεύγεται με προσθήκη στις τροφές της βιταμίνης ή με χορήγηση τροφών που περιέχουν αυτή τη βιταμίνη, όπως ο κίτρινος αραβόσιτος.
ΒΙΤΑΜΙΒΗ Β. Η βιταμίνη Β διακρίνεται σε βιταμίνη Β1 και Β2. Η έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης Β1 προκαλεί από απλές διαταραχές του νευρικού συστήματος μέχρι μερική παράλυση και σπασμούς. Απώλεια βάρους. Εκδηλώσεις δερματικών ανωμαλιών. Η βιταμίνη Β1ή θειαμίνη βοηθά τα κύτταρα του σώματος να μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες και έτσι παρέχει ενέργεια στον οργανισμό. Η βιταμίνη Β2- Ριφοφλαβίνη με την έλλειψη της προκαλεί απώλεια βάρους. Μείωση της άμυνας του οργανισμού σε μολυσματικές ασθένειες.
Όλα τα πράσινα χόρτα είναι πλούσια σε βιταμίνη της ομάδας Β. Η μαγιά της μπύρας, τα χονδρά πίτυρα είναι πλούσια σε περιεκτικότητα βιταμίνης Β2. Τέλος στις συνθετικές τροφές γίνεται τεχνική προσθήκη της βιταμίνης Β2.
Σε κάθε χιλιόγραμμο συνθετικής τροφής προστίθεται βιταμίνη Β σε ελάχιστες ποσότητες, βιταμίνη Β1 ένα μέχρι δύο χιλιοστά του γραμμαρίου και βιταμίνη Β2 δύο μέχρι τέσσερα χιλιοστά του γραμμαρίου.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C. Η έλλειψη της βιταμίνης C, προκαλεί στον οργανισμό του κουνελιού αιμορραγία των ούλων και γενική φλόγωση στο στόμα. Είναι η υπεύθυνη βιταμίνη που με την έλλειψη της έχουμε το λεγόμενο σκορβούτο.
Η βιταμίνη C βρίσκεται στα λαχανικά, τα φρούτα.Η βιταμίνη C είναι μία ασταθής, υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι ευαίσθητη στη ζέστη, τον αέρα, το νερό και τις αλκαλικές ενώσεις.
BITAMINH D. Είναι απαραίτητη στον οργανισμό για το μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και για υγιή, δυνατά οστά. Η έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D προκαλεί στον οργανισμό καθυστέρηση της ανάπτυξης του σκελετού. Τα κόκκαλα δεν αναπτύσσονται εύκολα, γίνονται λεπτά και στις αρθρώσεις παρουσιάζονται αρθρίτιδες. Επίσης εμφανίζονται στο ζώο ραχίτιδες, έκδηλη αδυναμία στα πόδια, καθυστερημένη ανάπτυξη. Η ραχίτιδα είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από κακή ανάπτυξη και αδυναμία των οστών. Συνοδεύεται από καθυστερημένη ανάπτυξη των κουνελιών και ανεπάρκειες του συστήματος άμυνας του σώματος. Στις σοβαρές περιπτώσεις δυνατόν να εκδηλωθούν και σπασμοί. Η βιταμίνη D βρίσκεται στο μουρουνέλαιο, στα φύκια και στις συνθετικές τυποποιημένες τροφές.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε φέρεται σαν γεννετική αντιστειρωτική, ή αναπαραγωγική, διότι η έλλειψη της από τον οργανισμό το ζώου, προκαλεί αποβολές, αλλά ακόμη και στείρωση. Η βιταμίνη Ε, γνωστή και ως α-τοκοφερόλη, είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Η βιταμίνη Ε αναζωογονεί και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ύπαρξη αρκετής ποσότητας βιταμίνης Ε στο σιτάρι προλαμβάνει τη αβιταμίνωση.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης Κ, η οποία αυξάνει την πηκτικότητα το αίματος και ονομάζεται θρομβωτική ή αντιαιμορραγική. Η βιταμίνη Κ απαιτείται για την κατάλληλη μεταφορά του ασβεστίου στο σώμα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητη για τον κατάλληλο σχηματισμό των οστών και την πήξη του αίματος. Επιπλέον η βιταμίνη Κ ενισχύει τη δράση του ασβεστίου σ’ αυτές τις λειτουργίες. Επίσης θεωρείται ότι διατηρεί ισορροπία θρέψης. Προστίθεται συνήθως στο σιτηρέσιο των κουνελιών μέχρι 3 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Κ3 ανά χιλιόγραμμο έτοιμης τροφής.