Καρκίνος στο στομάχι των μικρών ζώων. Καρκίνος στο έντερο των μικρών ζώων – vets.com.gr
Kαρκίνος στα ζώα: Καρκίνος στο στομάχι των μικρών ζώων. Καρκίνος στο έντερο των μικρών ζώων
Καρκίνος του γαστρεντερικού συστήματος του σκύλου και της γάτας
Ποιές ράτσες είναι ευαίσθητες στην εμφάνιση καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ
Ο καρκίνος του γαστρεντερικού συστήματος αντιπροσωπεύει ποσοστό λιγότερο του 1% των καρκίνων των μικρών ζώων. Αυτή η μορφή καρκίνου συνήθως αναπτύσσεται στο ορθό και στο παχύ έντερο των σκύλων και στο λεπτό έντερο των γατιών. Ο καρκίνος στο έντερο και ο καρκίνος στο στομάχι (γαστρικό αδενοκαρκινώματα, γαστρικό λειομυοσάρκωμα) παρατηρείται συνήθως σε αρσενικά σκυλιά και ηλικίας 10 ετών ή μεγαλύτερα.
Ο καρκίνος αυτής της μορφής αρχίζει από το τοίχωμα του στομάχου και εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στους γαστρικούς λεμφαδένες, στο επίπλουν, στο ήπαρ,στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου), στο πάγκρεας, στον σπλήνα, στον οισοφάγο, στα επινεφρίδια και στους πνεύμονες, δηλαδή σχεδόν παντού. Ο καρκίνος του γαστρεντερικού συστήματος προσβάλλει συνήθως τα Μπόξερ, τα Poodles, τα Γερμανικά λυκόσκυλα, τους μεγάλους Δανούς και τα Σπάνιελ.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ . Τα βασικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του εντέρου και του καρκίνου του στομάχου στα σκυλιά περιλαμβάνουν: Έμετο, ο οποίος πιθανόν να συνοδεύεται και από την παρουσία αίματος. Απώλεια βάρους, η οποία είναι συνεχής και το ζώο οδηγείται σε αποστέωση. Απώλεια της όρεξης. Διάρροια, όταν ο καρκίνος εντοπίζεται στο κατώτερο τμήμα του εντέρου. Έμετος με μορφή ρουκέτας. Κοιλιακό άλγος. Ασκίτης. Περιτονιτιδα. Τα προσβεβλημένα ζώα μπορεί επίσης να παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα αναιμίας.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ . Για να γίνει η διάγνωση του καρκίνου αυτών των περιπτώσεων ( έντερο – στομάχι) ο κτηνίατρος θα πρέπει να πάρει ένα πλήρες ιστορικό του ζώου, να κάνει μια λεπτομερή κλινική εξέταση και να εκτελέσει μια σειρά δοκιμών όπου περιλαμβάνονται:
Γενική εξέταση αίματος.
Πλήρες βιοχημικό προφίλ.
Ανάλυση ούρων.
Μια σειρά από ακτινογραφίες για πλήρη έρευνα της θωρακικής κοιλότητας.
Και ασφαλώς ένα κοιλιακό υπερηχογράφημα, όπου ο ειδικός κτηνίατρος θα αναζητήσει μάζες σε όλη την περιοχή του στομάχου. Θα εξετάσει επίσης τους λεμφαδένες που έχουν άμεση σχέση με το στομάχι. Δείγμα από κάθε μάζα που βρέθηκε και από τους λεμφαδένες μπορεί να αποσταλεί για περαιτέρω δοκιμές στο εργαστήριο, βιοψία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ . Με εξαίρεση τα λεμφώματα, αν χειρουργική επέμβαση είναι δυνατόν να γίνει, τότε συνιστάται, για την απομάκρυνση κάθε ύποπτης μάζας. Η οποία θα πρέπει να σταλεί σε εργαστήριο για πρόσθετη εξέταση. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται εφ’ όσον προβλέπεται η βελτίωση της υγείας του πάσχοντος κατοικίδιου ζώου. Επίσης μετά την χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να αρχίσει χημειοθεραπεία, διότι πιστεύεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου και του εντέρου. Η χημειοθεραπεία αρχίζει συνήθως 1 εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Όλα τα χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν και πολλά αρνητικά, λόγω της σοβαρότητας και της τοξικότητας των φαρμάκων. Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι, συμπεριλαμβανομένων στομαχικών διαταραχών, διάρροια και έμετο. Η εφαρμογή ακτινοβολιών δεν ενδείκνυται σε αυτή την μορφή του καρκίνου.
Η σύγχρονη κτηνιατρική στηρίζει την αντιμετώπιση κάθε είδους καρκίνου σε ένα πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ομοιοπαθητική επίσης μπορεί να συμπληρώσει τη θεραπευτική αντιμετώπιση.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ . Ο στόχος στην περίπτωση του καρκίνου του στομάχου και του εντέρου είναι να τεθεί ο καρκίνος σε ύφεση. Η θεραπεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση για ένα διάστημα 1 έως 2 ετών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο καρκίνος σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να επανέλθει το συντομότερο. Όταν λέμε το συντομότερο εννοούμε από 3 ημέρες έως 10 μήνες μετά τη θεραπεία.