Καρκίνος στα ζώα: O καρκίνος στα ζώα και το ανοσοποιητικό σύστημα – vets.com.gr
Καρκίνος στα ζώα: O καρκίνος στα ζώα και το ανοσοποιητικό σύστημα
Η σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος για την υγεία των ζώων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ
Η ευζωία κάθε οργανισμού (πρόληψη, υγεία, υγιεινή, διατροφή,..) είναι ο θεμέλιος λίθος για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πιθανό εχθρό του οργανισμού. Ακόμα και στην περίπτωση που ο εχθρός ονομάζεται καρκίνος. Ο καρκίνος στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη γενική αποτυχία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, είτε μιλάμε για ζώο, είτε μιλάμε για άνθρωπο. Σε τελευταίες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι το 10% περίπου των θανάτων από καρκίνο, είναι το αποτέλεσμα σοβαρών λοιμώξεων σήψης.
Φυσικά, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα οποιουδήποτε οργανισμού δεν διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο από σηψαιμία. Όμως ένα ασθενές ζώου του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αδυνατίσει ή έχει καταρρεύσει, δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις όποιες λοιμώξεις, όπως δεν είναι σε θέση να εντοπίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλοι έχουμε καρκινικά κύτταρα στο σώμα μας. Κάθε μέρα, έχουμε μια μάχη με τον καρκίνο. Αλλά και κάθε μέρα, θεραπεύεται το σώμα με τα δικά του μέσα, με τις δικές του δυνάμεις και αυτό το διατηρεί σε μια κατάσταση υγείας. Ο “καρκίνος” δεν είναι παρά μια βολική ετικέτα σε ένα σύνολο συμπτωμάτων που εμφανίζονται όταν το σώμα σταματήσει να θεραπεύεται με τα δικά του μέσα και επομένως η καθημερινή μάχη που αναφέρουμε πιο πάνω κινδυνεύει να χαθεί.
Πότε υπάρχει αυτός ο κίνδυνος; Μα κάθε φορά που διαταράσσεται η ευζωία του οργανισμού. Διαταραχές της υγείας, στρες, ψυχολογική και σωματική καταπόνηση, διατροφικοί παράγοντες είναι μερικές από τις αιτίες πρόκλησης αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η διαταραχή συχνά μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο.
Και εδώ συμβαίνει κάτι που είναι πραγματικά λυπηρό. Αντί εμείς οι κτηνίατροι, πολύ περισσότερο οι γιατροί, να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών ζώων, αρχίζουμε θεραπείες που πιθανόν οδηγούν στην καταστροφή. Όλες οι θεραπείες για τον καρκίνο καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αφήνουν τον ασθενή (ζώο ή άνθρωπο) ακόμα πιο ευάλωτο σε κάθε είδους λοιμώξεις, αλλά και τον καρκίνο!
Η χημειοθεραπεία, για παράδειγμα, καταστρέφει σχεδόν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ίδιο προκαλεί και η θεραπεία με ακτινοβολίες. Οι θεραπείες αυτές είναι βάρβαρες, αν όχι εγκληματικές. Είναι η μόνη ιατρική λύση υποστηρίζουν κάποιοι. Επίσης δεν έχουν καμία απολύτως επιστημονική αξία και ποτέ δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν όντως τη διάρκεια ζωής των ασθενών ή σώζουν ζωές, υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι.
Όπως και έχουν τα πράγματα τελικά, καλό είναι στο πίσω μέρος του μυαλού σας, να υπάρχει η υπενθύμιση ότι το γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο θεμέλιος λίθος για την αντιμετώπιση κάθε ασθένειας, έστω και αν αυτή ονομάζεται καρκίνος.