Καλαζάρ – Λεϊσμανίαση: Η σοβαρότητα της λεϊσμανίασης για τον άνθρωπο. -vets.com.gr

Καλαζάρ – Λεϊσμανίαση: Η σοβαρότητα της λεϊσμανίασης για τον άνθρωπο.

Καλαζάρ ο κίνδυνος για τα ζώα και για τον άνθρωπο
Μην αφήνετε τα σκυλιά σας ανεμβολίαστα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΜΑΡΤΙΝ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ

Δεν πρόκειται για συχνό νόσημα αν και υπάρχει μικρός αριθμός περιστατικών κάθε χρόνο στην Ελλάδα, είναι όμως χαρακτηριστικό ότι το 90% των κρουσμάτων ανα τον κόσμο, αφορούν στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, το Σουδάν και τη Βραζιλία.

Τα συμπτώματα της νόσου μέχρι να γίνει η ακριβής διάγνωση, παραπέμπουν σε σοβαρό αιματολογικό νόσημα όπως είναι η λευχαιμία.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, ανορεξία, απώλεια βάρους και διόγκωση ήπατος και σπληνός. Παρουσιάζονται επίσης αναιμία, πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων, ενώ συνυπάρχει και διόγκωση λεμφαδένων.

Η λεϊσμανίαση, μεταδίδεται από μολυσμένα σκυλιά στον άνθρωπο, μέσω της φλεβοτόμου σκνίπας και ο τρόπος να προλάβουμε τη μετάδοση της νόσου, είναι η αποφυγή τσιμπημάτων από σκνίπες, αλλά και να φροντίσουμε για την προστασία του ζώου, με ειδικά κολάρα, εντομοαπωθητικά, αμπούλες και κυρίως να ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ.

Το καλααζάρ ή σπλαχνική λεϊσμανίαση είναι μια σοβαρή νόσος του ανθρώπου και είναι θανατηφόρος αν δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και δοθεί θεραπεία. Λέμε ότι το καλααζάρ είναι ζωονόσος, είναι δηλαδή μια αρρώστια των ζώων που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Το κλειδί για την εμφάνιση και διασπορά της νόσου σε μια περιοχή είναι η παρουσία των ειδών της σκνίπας (Phlebotomus spp.) τα οποία μπορούν να μεταδώσουν το παράσιτο από μολυσμένο σκύλο σε άλλους σκύλους ή στον άνθρωπο.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ δυο πράγματα: α) Μόνο μέσω της σκνίπας μπορεί το παράσιτο να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στο σκύλο, β) ένα μολυσμένο σκυλί είναι η αποθήκη του παράσιτου Λεϊσμάνια (Leishmania infantum) στο περιβάλλον και ακόμα αν δεν έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου, μπορεί να μολύνει σκνίπες και στη συνέχεια άλλα σκυλιά και ανθρώπους.

Υπάρχει κίνδυνος για τον ιδιοκτήτη του οποίου ο σκύλος, έχει προσβληθεί από καλααζάρ; Το καλααζάρ θεωρείται νόσος των μικρών παιδιών και των ανοσοκατασταλμένων. Με τον όρο ανοσοκατασταλμένος εννοούμε, σε αυτήν την περίπτωση, όχι μόνον τους ασθενείς με AIDS αλλά άτομα μικρής ή μεγάλης ηλικίας, άτομα με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα λόγο κακουχίας σωματικής ή ακόμα και ψυχικής. Έτσι, αν εσείς ή εγώ, που είμαστε υγιείς, τρώμε καλά, δεν περνάμε ένα μεγάλο σωματικό ή ψυχολογικό στρες τσιμπηθούμε από μολυσμένη σκνίπα δεν θα αρρωστήσουμε. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα σκοτώσει ή θα περιορίσει το παράσιτο. Αν όμως τσιμπηθεί το μωρό μας, τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι πολύ ευάλωτα στο παράσιτο, τότε το πιο πιθανόν είναι ότι θα αναπτύξει καλααζάρ. Έτσι άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό κινδυνεύουν αν βρεθούν στο δρόμο μολυσμένης σκνίπας. Μην ξεχνάμε ότι οι σκνίπες είναι έντομα και πετάνε. Άρα δεν κινδυνεύει μόνο ο ιδιοκτήτης του άρρωστου ζώου αλλά κινδυνεύουν όσοι ζουν σε ακτίνα 500 μέτρων από μολυσμένο σκυλί.

“Όλα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το κάλα αζάρ αυξάνεται σε αριθμό περιστατικών στην Μεσόγειο στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη. Οι λόγοι γι’ αυτήν την αύξηση είναι: η εξάπλωση της μόλυνσης στο ζώο παρακαταθήκη (το σκύλο), η ανεξέλεγκτη αύξηση του φορέα (σκνίπα) (ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα, ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη της), η χρήση συχνά μη αποτελεσματικών φαρμάκων για τη θεραπεία της ασθένειας στο σκύλο, η ανθεκτικότητα που ανέπτυξαν τα παράσιτα στα φάρμακα, η ανυπαρξία εμβολίου κατά της ασθένειας, οι μετακινήσεις σκύλων από και προς μια περιοχή χωρίς τους απαιτούμενους ιατρικούς ελέγχους.

Η Αττική είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή της Ελλάδας με 30-60 ανθρώπινα κρούσματα σπλαχνικής λεϊσμανίασης το χρόνο. Τα κρούσματα στα σκυλιά είναι χιλιάδες και οι αριθμοί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή της χώρας.

Στην Κρήτη το πρόβλημα υπήρχε πολύ παλιά, κυρίως το πρόβλημα της δερματικής λεϊσμανίασης. Ήταν τόσο κοινό που είχε το όνομα «Χανιώτικο σπυρί».

Με τους ψεκασμούς που έγιναν για την καταπολέμηση της Ελονοσίας κατά τη διάρκεια 1940-1950, μαζί με τα κουνούπια σκοτώθηκαν και οι σκνίπες και η λεϊσμανίαση σχεδόν εξαλείφθηκε. Έτσι, για πάρα πολλά χρόνια δεν είχαμε στο νησί κρούσματα στον άνθρωπο ή στο σκύλο. Σε μια μελέτη που έκανε το εργαστήριό μας στην Κρήτη το 1985 δεν βρήκε ανθρώπινα κρούσματα και τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας έδειχναν 0.27% των σκυλιών να έχουν αντισώματα έναντι του παράσιτου (είχαν τσιμπηθεί από μολυσμένη σκνίπα).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανθρώπινα κρούσματα με σπλαχνική λεϊσμανίαση σε όλη την Κρήτη και ο αριθμός των οροθετικών σκυλιών σε κάποια μέρη ξεπερνά το 40%”.

ΠΗΓΗ: Μαρία Αντωνίου επίκουρος καθηγήτρια Παρασιτολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΪΣΝΜΑΝΙΑΣΗΣ: ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ- ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ CaniLeish. ΑΠΟ ΤΙΣ 16-1-12 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ CaniLeish. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

S.O.S. ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΑΣ, ΜΗΝ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ.

Η ΛΕΙΣΜΑΝΙΩΣΗ  του σκύλου, είναι μια θανατηφόρος νόσος, που όμως από σήμερα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με το ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΖΑΡ που κυκλοφορεί. Μετά από 20 χρόνια σημαντικών εξελίξεων από διακεκριμένους επιστήμονες, που περιλαμβάνουν εμβολιασμό πρωτοποριακής τεχνολογίας, το πολυαναμενόμενο εμβόλιο είναι τώρα διαθέσιμο για την προστασία των ζώων μας. Με τον εμβολιασμό είναι δυνατόν να παρέχουμε στα σκυλιά μας ένα νέο επίπεδο προστασίας έναντι της Λεϊσμανίωσης. Το πλήρες εμβολιακό πρόγραμμα για πρώτη φορά περιλαμβάνει τρεις ενέσεις σε μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων και παρέχει στο σκύλο μια μακρόχρονη εσωτερική άμυνα ενάντια στη νόσο.  Ο ετήσιος επανεμβολιασμός είναι απαραίτητος, ώστε να διατηρηθεί η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος  του σκύλου έναντι στη Λεϊσμανίωση. Εμβολιάζονται όλοι οι σκύλοι που έχουν συμπληρώσει τους έξι μήνες ζωής και είναι απολύτως υγιείς.