Καλαζάρ σκύλου – Λεϊσμανίαση: Πως εκδηλώνεται το καλαζάρ στα σκυλιά. vets.com.gr

Καλαζάρ – Λεϊσμανίαση: Πως εκδηλώνεται το καλαζάρ στα σκυλιά.

Δερματική μορφή λεϊσμανίασης.
Βλεννογονοδερματική μορφή λεϊσμανίασης.
Σπλαχνική μορφή λεϊσμανίασης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   H Λεϊσμανίαση είναι μια ευρέους φάσματος κλινικών συμπτωμάτων παρασιτική ασθένεια, που προκαλείται από 20 και περισσότερα παθογόνα για τον άνθρωπο είδη παρασίτου που ανήκουν στο γένος Leishmania. Πρόκειται για πρωτόζωα που μεταδίδονται από το τσίμπημα ενός μικροσκοπικού εντόμου φορεά, (2 – 3 χιλιοστών) του φλεβοτόμου ( phlebotomine ). Έχουν καταγραφεί περί τα 500 είδη φλεβοτόμων, όπου μόνο τα 30 περίπου από αυτά έχουν χρεωθεί ως υπεύθυνα στη μετάδοση της νόσου.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗΣ

  Η νόσος της Λεϊσμανίασης απειλεί σήμερα περισσότερους από 350 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε 88 χώρες σε όλο τον κόσμο. Εμφανίζεται σε τρεις μορφές, όλες εξαιρετικά σοβαρές. Είναι η δερματική, η βλεννογονοδερματική και η σπλαχνική μορφή.

Δερματική μορφή λεϊσμανίασης. Leishmania (mexicana tropica, braziliensis, amazonesis, major, infantum, aethiopica). Η δερματική μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται συνήθως από την παραγωγή και εμφάνιση ελκών στο δέρμα. Τα έλκη είναι μεγάλα ή μικρά, διαφορετικού βάθους και μεγάλου αριθμού. Παρουσιάζονται στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος , όπως το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Το τυπικό έλκος της δερμαρική μορφής έχει ήδη καταγραφεί από το 900π.χ. και αναφέρονταν ως «βαλκανική πληγή” στα Βαλκάνια, “βρασμένο Δελχί” στην Ινδία, “βρασμένο Βαγδάτη” στο Ιράκ, και “Saldana” στο Αφγανιστάν Στη δερματική μορφή της Λεϊσμανίασης μπορεί να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός από βλάβες (έλκη) που ορισμένες φορές ξεπερνούν αριθμητικά τις 200, γεγονός που συνεπάγεται ότι προκαλούν σοβαρή κατάσταση αναπηρίας. Ο ασθενής μένει σημαδεμένος μόνιμα.

Βλεννογονοδερματική μορφή λεϊσμανίασης. Leishmania (braziliensis,aethiopica). Στή βλεννογονοδερματική μορφή της λεϊσμανίασης, οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε μερική ή ολική καταστροφή των βλεννογόνων της μύτης, του στόματος, του φάρυγγα και στις κοιλότητες των γύρω ιστοών του ασθενούς. Μερικές φορές η μερφή αυτή της νόσου οδηγεί σε σήψη. Η μορφή αυτή της νόσου δημιουργεί κοινωνικά θύματα.

Σπλαχνική μορφή λεϊσμανίασης. Leishmania (donovani, chagasi, infantum). Είναι η περισσότερο γνωστή μορφή της νόσου. Η σπλαγχνική λεϊσμανίαση, γνωστή και ως Κάλα-Αζάρ , χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη πυρετικές εξάρσεις , σημαντική απώλεια βάρους, οίδημα του σπλήνα και του ήπατος, καθώς και αναιμία.Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 75%-95%. Εάν η μορφή αυτή της νόσου αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 100% μέσα σε δύο χρόνια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Έχει αποδειχθεί ότι η σπλαχνική μορφή στους άνδρες είναι 2 φορές πιο συχνή από ότι στις γυναίκες