Κουτάβι και υγεία: Εμβολιασμός του κουταβιού, άσκηση και στείρωση – vets.com.gr

Κουτάβι και υγεία:  Εμβολιασμός του κουταβιού, άσκηση και στείρωση

Κουτάβι και υγεία: Εμβολιασμός του κουταβιού, άσκηση και στείρωση

Κουτάβι και υγεία: Εμβολιασμός του κουταβιού, άσκηση και στείρωση

Πως να διατηρήσετε το κουτάβι υγειές.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ, ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ


Η υγεία του νέου σας συγκάτοικου είναι ο θεμέλιος λίθος για την ευζωία και την μακροζωία του. Σας παραθέτουμε κάκοιες βασικές οδηγίες για να εξασφαλίσετε αυτή την πολυπόθητη υγεία του.

Το περιβάλλον όπου ζει το κουτάβι πρέπει να είναι προσεγμένο και καθαρό. Κρατήστε το περιβάλλον του κουταβιού σας ασφαλές. Ένα περιβάλλον ανασφαλές ή βρώμικο μπορεί να γίνει αιτία ατυχημάτων, τραυματισμού και ασθενειών.
Πλύντε και καθαρίστε σε τακτά διαστήματα τα κλινοσκεπάσματα, τα παιχνίδια και το χώρο παραμονής του.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα φυτά εσωτερικού χώρου που πιθανά υπάρχουν στο σπίτι σας. Απαλλαγείτε από τοξικά για τα ζώα
φυτά.
Η άσκηση είναι σημαντική για την φυσιολογική ανάπτυξη του. Βεβαιωθείτε ότι του προσφέρετε την ανάλογη για τη ράτσα του άσκηση. Οι διαφορετικές ράτσες χρειάζονται ανάλογης ποιότητας και χρόνου ασκήσεις. Αυτή είναι μία παράμετρος που πρέπει να εξετάζετε, όταν επιλέγετε ζώο. Πάρτε μαζί σας το κουτάβι στην αυλή ή τον κήπο με λουρί μετά τα γεύματα του για να εξερευνήσει ή να κάνει ένα μικρό περίπατο. Ξεκινήστε τους περιπάτους έξω από την αυλή, όταν ο κτηνίατρος το επιτρέψει. Ενώ το κουτάβι σας είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, πρέπει να αποφεύγετε τα έντονα παιχνίδια και την εντατική άσκηση.
Ασχοληθείτε με το κουτάβι σας περίπου μία ώρα την ημέρα, σπασμένη σε 2 έως 3 περιπάτους. Αυτό θα του επιτρέψει να έρθει σε επαφή με άλλα ζωά και να κοινωνικοποιηθεί.

Η κοινωνικοποιήση του κουταβιού είναι κάτι πολύ μα πολύ σημαντικό. Η κατάλληλη περίοδος κοινωνικοποίησης για τα κουτάβια είναι η ηλικία των 8-16 εβδομάδων. Τα περισσότερα κουτάβια, αν όχι όλα, έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ηλικία των 16 εβδομάδων.

Η επιλογή του κτηνίατρου είναι επίσης σημαντικό θέμα. Επιλέξτε έναν κτηνίατρο, αν δεν έχετε ήδη έναν, ρωτήστε φίλους σας ή άλλους ζωόφιλους. Αν έχετε κάποιες επιλογές κτηνιάτρου, επισκεφθείτε κάθε κτηνιατρείο για να δείτε από κοντά το περιβάλλον και να γνωρίσετε τον κτηνίατρο. Επιλέξτε κτηνιατρείο που να είναι φιλικό, να εμπνέει εμπιστοσύνη, και να μυρίζει καθαριότητα, άλλα να είναι και καθαρό. Κάντε ερωτήσεις στον κτηνίατρο και στο προσωπικό, που οι απαντήσεις τους πρέπει πάντα να σας ικανοποιηούν.

Ο εμβολιάσμος του κουταβιού είναι το Νο 1 θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσετε με πολύ σοβαρότητα και ευθύνη. Όταν το κουτάβι συμπληρώσει τους δύο μήνες ζωής πρέπει τον πάει στον κτηνίατρο για να ξεκινήσει την σειρά του εμβολιασμού του. Ο αρχικός εμβολιασμός κουταβιού μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των 45 ημερών. Ο κτηνίατρος θα σας καθορίσει το ανάλογο πρόγραμμα εμβολιασμού και αποπαρασιτισμού. Πιθανά να χρειστούν και κάποιες εξετάσεις κοπράνων για να ελέγξει τα παράσιτα για την παροχή των ειδικών αντιπαρασιτικών φαρμάκων.
Η αποπαρασίτωση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία του κουταβιού σας, αλλά και για τη δική σας. Πολλά από τα παράσιτα που μολύνουν το κουτάβι σας μπορεί να μολύνουν και τον άνθρωπο.

Στειρώστε το κουτάβι σας.
Μιλήστε με τον κτηνίατρο για οδηγίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της χειρουργικής επέμβασης. Η ιδανική χρονικά εποχή για στείρωση είναι μετά την συμπλήρωση των 6 μηνών. Ειδικά για τα θηλυκά σκυλιά η στείρωση πρέπει να γίνει πριν τον πρώτο κύκλο τους. Αυτό εξαφανίζει τον κίνδυνο πυομήτρας, καρκίνο των ωοθηκών, και όγκων του μαστού.

Παρακολουθήστε συστηματικά την υγεία του κουταβιού για να προλάβετε τυχόν προβλήματα. Τα μάτια πρέπει να είναι φωτεινά, καθαρά και τα ρουθούνια να είναι απαλλαγμένα από εκκρίσεις. Το τρίχωμα πρέπει να είναι καθαρό και λαμπερό. Ελέγξτε το κουτάβι σας για πιθανές φλεγμονές, εξανθήματα στο δέρμα, καθώς και σημάδια διάρροιας ή εμέτου.

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ ΣΑΣ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.