Κτηνιατρικό κέντρο βελονισμού – Παθολογικές καταστάσεις που ανταποκρίνονται θετικά στην εφαρμογή βελονισμού στα ζώα. -vets.com.gr

βελονισμός σε ζώα

Κτηνιατρικό κέντρο βελονισμού – Παθολογικές καταστάσεις που ανταποκρίνονται θετικά στην εφαρμογή βελονισμού στα ζώα.
Βελονισμός στα ζώα και πόσο θετικές είναι οι αποδόσεις του
Απόδοση της θεραπευτικής του Βελονισμού στα διάφορα συστήματα των ζώων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ*

Αρκετούς  αιώνες, η θεραπευτική του βελονισμού έχει ασκηθεί και σε ζώα. Η καταγωγή του βελονισμού χρονολογείται από την αρχαία Κίνα. Οι Κινέζοι εφάρμοζαν τακτικά βελονισμό σε άλογα και σταδιακά εφαρμόστηκε και σε άλλα εκτρεφόμενα ζώα και τέλος εφαρμόστηκε στα σκυλιά, στις γάτες και στα πουλιά. Αυτή η μορφή θεραπείας είναι βασισμένη στη βιο-ενέργεια ή  ενέργεια Qi. Ο βελονισμός χρησιμεύει για να ξεμπλοκάρει την Qi ενέργεια και με τον τρόπο αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο βοηθά στην αυτοθεραπεία. Ο βελονισμός προκαλεί το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες και ορμόνες, ενώ ταυτόχρονα να μειωθεί κάθε φλεγμονή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

 Οι Κινέζοι ανακάλυψαν ότι τα ζώα έχουν παρόμοιους μεσημβρινούς και  αντανακλαστικά σημεία με τον άνθρωπο. Αυτοί οι μεσημβρινοί είναι οι τομείς στους οποίους ρέει η ενέργεια Qi. Τα σημεία βελονισμού, τα οποία βρίσκονται στους μεσημβρινούς, είναι περιοχές του δέρματος στο οποίο μπορεί να επηρεαστεί η ροή της ενέργειας Qi. Όταν ένα ζώο είναι άρρωστο, υπάρχει μια ανισορροπία ή η παρεμβολή στη φυσιολογική ροή της ενέργειας Qi. Ο βελονιστής χειρίζεται την ενέργεια Qi του ζώου, επηρεάζοντας συγκεκριμένα σημεία βελονισμού, με αποτέλεσμα να επιφέρει ανακούφιση. Στην Αυστρία και στη Γερμανία έχει αρχίσει  εδώ και χρόνια η εφαρμογή του βελονισμού σε βοοειδή και σε άλογα, ενώ άρχισε να αναγνωρίζονται στη  δύση ως νόμιμη θεραπευτική πράξη.

Για τον κτηνίατρό σας που εφαρμόζει τη θεραπευτική του βελονισμού για το κατοικίδιο ζώο σας, είναι σημαντικό να είναι εκπαιδευμένος ώστε να έχει μια πλήρη γνώση των μεσημβρινών του σώματος και της σχέσης αυτών των μεσημβρινών με την αντίστοιχη κατάσταση του ζώου ή την ασθένεια του.

Βασική λίστα των παθολογικών καταστάσεων που ανταποκρίνονται θετικά στην εφαρμογή βελονισμού στα ζώα.

Μυοσκελετικές διαταραχές :Αυτές οι διαταραχές είναι  που  αντιμετωπίζονται πιο συχνά με τον βελονισμό στη δυτική ιατρική. Αρκετοί είναι οι κτηνίατροι- βελονιστές που όμως  περιορίζονται στη θεραπεία των αρθριτικών παθήσεων ή μυϊκών τραυματισμών, αγνοώντας τις πολλές άλλες παθήσεις και ασθένειες που μπορούν να επωφεληθούν από τον βελονισμό. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο βελονισμός έχει εφαρμοσθεί με χρήση εμφυτευμάτων  από ράμματα ή χρυσό.  Η εφαρμογή των εμφυτευμάτων χρυσού έχει αποδειχθεί εξαιρετική σε θεραπείες μυοσκελετικών διαταραχών.

Αναπαραγωγή Θηλυκού: Όλα τα αναπαραγωγικά των θηλυκών ζώων ανταποκρίνονται στη θεραπεία του βελονισμού, συμπεριλαμβανομένων του άνοιστρου, της μητρίτιδας, της δυστοκίας, της αγαλαξίας, της  μαστίτιδας κ.α.

Αναπαραγωγή και Αρσενικού : Ανικανότητα, ορχίτιδα, επιδιδυμίτιδα και λίμπιντο μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με την εφαρμογή βελονισμού.

Ορμονικά:  Σχεδόν όλα τα ορμονικά συστήματα μπορούν να επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένων όλων των λειτουργιών υπόφυσης, θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς καθώς  και των επινεφριδίων. Είναι επίσης δυνατόν να ομαλοποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Νευρολογικά – ψυχολογικά: Άγχος , επιληψία και διαταραχές της συμπεριφοράς έχουν όλοι ανταποκρίθηκαν καλά στις θεραπείες βελονισμού.

Δερματολογικά: Το δέρμα μπορεί να μας πει εάν το κατοικίδιο ζώο μας διατρέφεται σωστά, πόσο καλά λειτουργεί ο μεταβολισμός του,  και πόσο καλή  είναι η κατάσταση λειτουργίας του αναπνευστικού, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Εάν ένας κτηνίατρος βελονιστής μπορεί να κρατήσει αυτά τα όργανα και τα συστήματα σε καλή κατάσταση, αυτό που θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο δέρμα.

Απόδοση της θεραπευτικής του Βελονισμού:

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται και για να επηρεάσει εμμέσως την απόδοση ενός σκύλου ή κυρίως ενός αλόγου. Βεβαίως είναι καλύτερο να μην εφαρμόζεται ο βελονισμός  από 48 έως 60 ώρες πριν από κάθε αγώνα, λόγω  κατασταλτικών αποτελεσμάτων. Ενώ μετά από 48 ώρες εμφανίζεται  σταδιακά αύξηση στο σθένος, στη ζωτικότητα , και μια γενική αίσθηση της ευζωίας.

Μερικοί κτηνίατροι ασκούν σήμερα τον  βελονισμό με Ήλιο-Neon λέιζερ αντί για βελόνες. Με τη μέθοδο αυτή αποφεύγεται η μικρή ενόχληση στο ζώο που μπορεί να προκληθεί από την εισαγωγή των βελονών.

Ο ηλεκτρο-βελονισμός χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε ορισμένες ειδικές διαδικασίες. Επίσης  χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση, όταν οι βελόνες ή το λέιζερ δεν φαίνεται να λειτουργεί με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μια άλλη παραλλαγή του βελονισμού είναι η έγχυση ενός υγρού μέσα στα κύρια σημεία του βελονισμού. Μερικοί κτηνίατροι έχουν βρει ότι με τη μέθοδο αυτή το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο από ότι η εισαγωγή των βελονών. Τα υγρά που χρησιμοποιούνται στην τεχνική αυτή είναι συνήθως ομοιοπαθητικά. Αυτή η μέθοδος παίρνει λιγότερο χρόνο για να εκτελεστεί, από ότι  ο βελονισμός. Επίσης αντί υγρών μπορεί να εφαρμοσθεί ο βελονισμός με εμφυτεύματα ραμμάτων ή χρυσού.  Η εφαρμογή των εμφυτευμάτων χρυσού έχει αποδειχθεί εξαιρετική σε θεραπείες μυοσκελετικών διαταραχών.

* Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ “ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ