Ηλικιωμένες γάτες – προληπτική κτηνιατρική – υπέρηχος – vets.com.gr

Ηλικιωμένες γάτες και οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις

Ηλικιωμένες γάτες και οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις

Γηριατρική ζώων: Ηλικιωμένες γάτες και προληπτική κτηνιατρική
Ηλικιωμένες γάτες και οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις

Εξετάσεις βιοχημικών παραμέτρων
Γενική εξέταση αίματος 
Εξέταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα
Γενική εξέταση και ανάλυση ούρων
Εξέταση υπερήχου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Τα ζώα και κυρίως οι γάτες 9 με 12 ετών και άνω θεωρούνται ηλικιωμένα.  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η ηλικία των γατιών είναι σε αντιστοιχία με την ανθρώπινη ηλικία 7/1, δηλαδή περίπου επτά έτη ζωής γάτας για κάθε ένα έτος ζωής ανθρώπου.

Υπάρχουν τέσσερες βασικές εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας της κατοικίδιας γάτας σας:
1.- ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ:
ΗΠΑΡ: Έλεγχος των ηπατικών παραμέτρων (AST, ALT, αλκαλικη φωσφατάση, g-GT, χολερυθρίνη, χοληστερόλη, πρωτεΐνες).
Αυτή η εξέταση των παραπάνω παραμέτρων βοηθά να αξιολογήσει ο κτηνίατρος τις διάφορες λειτουργίες και την υγεία του ήπατος, όπως μειωμένη ηπατική λειτουργία, φλεγμονή, μόλυνση, ή νεοπλασία του ήπατος.
ΝΕΦΡΟΙ: (ουρία, κρεατινίνη, α-αμυλάση, αλβουμίνη, ασβέστιο).
Αυτές οι εξετάσεις αποκαλύπτουν την λειτουργία και την υγεία των νεφρών. Είναι πιο χρήσιμες και ουσιαστικές για την ανίχνευση νεφροπάθειας, όταν συνδυάζονται με μία ταυτόχρονη εξέταση και καλλιέργεια ούρων.
ΠΑΓΚΡΕΑΣ:  (γλυκόζη, αμυλάση, λιπάση, τριγλυκεριδία).
Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι φυσιολογικές όταν υπάρχει κάποα παθογένια με το πάγκρεας ή τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και παγκρεατίτιδα.
ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ:
(Κ+, ΝΑ+, CL, ασβέστιο, φώσφορο)
Αυτές οι εξετάσεις είναι σημαντικές για την παρακολούθηση των ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στο σώµα και σε υγρά του και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Η διατήρηση της ισορροπίας τους στον  οργανισµό των γατιών είναι σηµαντική, καθώς ρυθμίζουν την κατανοµή νερού στο σώµα, επηρεάζουν το pH του αίµατος και συμβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση  και στην κυτταρική υγεία του σώματος.
2.- ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ: Αυτή η εξέταση μας καθοδηγεί για την αναιμία, την μόλυνση, την φλεγμονή, και την υγεία των κυττάρων του αίματος. Μία γενική εξέταση αίματος είναι μια σειρά από τεστ που αξιολογούν τον αριθμό και τον τύπο των κυττάρων του αίματος στην κυκλοφορία. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των  φλεγμονών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την μεταφορά του οξυγόνο στους ιστούς.
3.- ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ:
Αυτή η εξέταση είναι περισσότερο χρήσιμη για τη διάγνωση της αύξησης (υπέρ) ή της μείωσης (υπό) της λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι εξετάσεις του θυρεοειδούς αξιολογούν την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η μείωση των θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός) είναι συχνή στους σκύλους, ενώ, η αύξηση των θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) είναι περισσότερη συχνή σε ηληκιωμένες γάτες.
4.- ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΩΝ: Η εξέταση αυτή μας δίνει πληροφορίες για  την υγεία και τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε γάτες μεγάλης ηλικίας, γιατί μας βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισης της νεφρικής νόσου. Ενώ ορισμένες βιοχημικές παράμετροι του ορού του αίματος βοηθούν στην αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας (ουρία, κρεατινίνη, κλπ), αυτές οι εξετάσεις είναι πιο ουσιαστικές όταν συνοδεύονται και από μια ανάλυση ούρων. Το δείγμα ούρων ελέγχεται για αρκετά χημικά συστατικά του (γλυκόζη, πρωτεΐνη, αίμα, κ.α.), καθώς και για κύτταρα (ερυθρά, λευκά, κ.α.), και τέλος για ύπαρξη  κρυστάλλων.
5. -ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΥ:   Ουσιαστική και απαραίτητη εξέταση για μια ηλικιωμένη γάτα.
Σε ηλικιωμένες γάτες
μετά από την εφαρμογή αυτών των εξετάσεων, εάν βρεθούν διαταραχές, τότε πρέπει να προτείνουμε στον ιδιοκτήτη του ζώου περαιτέρω εξετάσεις όπως λεπτομερή εξέταση με υπέρηχο, μαγνητική, ακτινογραφία κ.α.).

 

 Στο “ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ λειτουργεί σύχρονο μικροβιολογικό τμήμα υπό την διεύθυνση της παρασιτολόγου – βιολόγου Μαρτίν Παπαϊωάννου.