Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας – AIDS της γάτας,( FIV) . – vets.com.gr-

Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας – AIDS της γάτας -( FIV)
Πως μεταδίδεται ο ιός της ανοσολογικής ανεπάρκειας  – aids της γάτας;
Ποιά είναι τα βασικά συμπτώματα του ιού του aids της γάτας;
Υπάρχει θεραπεία για το aids της γάτας;
Το aids της γάτας μεταδίδεται στον άνθρωπο;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Ο ιός της ανοσολογικής ανεπάρκειας της γάτας είναι ένας ρετροϊός, προσβάλλει τις γάτες και προκαλεί την θανατηφόρο ασθένεια του συνδρόμου ανοσολογικής ανεπάρκειας, κοινώς του λεγόμενου AIDS της γάτας, (FIV). Ο ιός αυτός απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1986. Μέχρι σήμερα πέντε διαφορετικοί τύποι του ιού έχουν εντοπιστεί , οι οποίοι διαφέρουν μεταξύ τους.

   Όπως ο γνωστός ιός AIDS του ανθρώπου έτσι και ο συγκεκριμένος ιός AIDS της γάτας προκαλεί καταστροφή των λεμφοκυττάρων γεγονός που συνεπάγεται την εξασθένιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου. ΄Εκτός από τις γάτες ο ιός προσβάλλει και άλλα είδη αιλουροειδών. Ο ιός έχει παγκόσμια εξάπλωση, περίπου έχει προσβληθεί το 10 – 15% του παγκόσμιου πληθυσμού γατιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ό ιός της ανοσολογικής ανεπάρκειας της γάτας, δεν προσβάλλει τον σκύλο.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ – AIDS- (FIV).  Κύριος τρόπος μετάδοσης από γάτα σε γάτα με το σάλιο. Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι μη στειρωμένες γάτες, οι οποίες ζευγαρώνουν ελεύθερα. Κυρίως τα αρσενικά λόγο των καυγάδων κατά την εκπλήρωση του ερωτικού ενστίκτου. Έχει αναφερθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε έμβρυα και σε νεογέννητα γατάκια μέσω της μητέρας τους. Αυτό μπορεί να γίνει αφ’ ενός κατά την εγκυμοσύνη, αφ’ ετέρου κατά τον θηλασμό. Αυτός ο τρόπος μετάδοσης είναι σπάνιος και συμβαίνει όταν η μητέρα μολυνθεί με τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την διάρκεια του θηλασμού. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί αν η μητέρα ήταν ήδη μολυσμένη πριν μείνει έγκυος. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι, αν μια γάτα που είναι φορέας του ιού γεννήσει, τα αντισώματά της θα περάσουν στα νεογέννητα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ – AIDS- (FIV). Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά την πορεία της νόσου είναι ποικίλα, λόγω του ανοσοκατασταλτικού χαρακτήρα του ιού. Η ποικιλία και η πληθώρα των συμπτωμάτων τα ομαδοποιεί σε 3 φάσεις.

 1 ΦΑΣΗ : Είναι η οξεία φάση της νόσου. Αυτή εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά την έναρξη της μόλυνσης από τον ιό και διαρκεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου 4-5 μηνών. Στη φάση αυτή το ζώο είναι δυνατόν να εμφανίσει πυρετό, διάρροια, αδυναμία, υπνηλία, αναιμία και λεμφαδενοπάθεια. Πέρα όμως από όλα αυτά τα συμπτώματα , δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που υπάρχουν μολυσμένες από τον ιό γάτες και όλος παραδόξως δεν παρουσιάζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα

 2 ΦΑΣΗ : Η φάση αυτή ονομάζεται και ασυμπτωματική, για τον ευνόητο λόγο ότι κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης οι μολυσμένες από τον ιό γάτες δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως κλινικό σύμπτωμα πιθανόν για αρκετούς μήνες ή και χρόνια ακόμα.

 3 ΦΑΣΗ : Η φάση αυτή που θεωρητικά είναι η τελική φάση της νόσου, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες,. Κατά την περίοδο αυτή το ζώο υποφέρει από χρόνιες υποτροπιάζουσες μολύνσεις. Είναι η χειρότερη φάση της νόσου με συχνά και σοβαρής μορφής αναπνευστικά, γαστρεντερικά και δερματολογικά προβλήματα Αν και η κτηνιατρική φροντίδα είναι αυξημένη με εντατική μορφή, το ζώο δεν μπορεί να αναρρώσει και σε σύντομο χρονικό διάστημα ύφεσης, παρουσιάζει συνεχείς υποτροπές. με τελικό αποτέλεσμα την κατάληξη του.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ – AIDS- (FIV). Τα συμπτώματα της ανοσολογικής ανεπάρκειας της γάτας είναι μη-ειδικά έτσι ώστε ο μόνος ασφαλής τρόπος για να γίνει η διάγνωση είναι μέσω ειδικού αιματολογικού τεστ. Τα τεστ αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο ή σε εργαστήριο. Τα τεστ ανιχνεύουν τα αντισώματα του οργανισμού απέναντι στον ιό (και όχι τον ίδιο τον ιό) και μπορεί πολλές φορές να δώσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό τον λόγο, οι γάτες που βρέθηκαν θετικές είναι καλό να επανελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ πρέπει να αποφεύγεται ο έλεγχος σε γατάκια μικρότερα των 6 μηνών και αυτό για να μην δώσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα λόγω των μητρικών αντισωμάτων που επιβιώνουν στον οργανισμό τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ – AIDS- (FIV). Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου της ανοσολογικής ανεπάρκειας της γάτας – AIDS- FIV χρησιμοποιούνται διάφορα πρωτόκολλα και όλα τα ειδικά φάρμακα απέναντι στο συγκεκριμένο ιό, αποτελούν ακόμη και σήμερα, αντικείμενο πειραματικής και κλινικής έρευνας. Η θεραπευτική αγωγή κυρίως επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από μολύνσεις. Το νόσημα αν και δεν είναι ιάσιμο, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ασυμπτωματικές γάτες που επιτυγχάνουν να ζήσουν χρόνια, χωρίς να εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ως προς τις γάτες εκείνες, που εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα υπάρχει η πιθανότητα να ζήσουν για αρκετούς μήνες με θεραπευτική αγωγή, “τύπου” υποστηρικτική. Πρέπει το περιβάλλον να είναι καθαρό. Η γάτα, πρέπει να στειρωθεί και να μείνει μακριά από άλλες γάτες, έτσι ώστε να μην εκτίθεται σε ιώσεις, γιατί το τρωτό ανοσοποιητικό της σύστημα δεν είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει. Κατά κάποιον τρόπο πρέπει να μένει σε κατάσταση απομόνωσης. Οι εμβολιασμοί καλό είναι να συνεχιστούν στα αρχικά στάδια της νόσου.

 Πρόληψη υπάρχει μόνο μία και μοναδική, να στειρώσετε τη γάτα σας και μην την αφήνετε να βγαίνει έξω και να έρχεται σε επαφή με τις αδέσποτες..

Τέλος, ο ιός της ανοσολογικής ανεπάρκειας της γάτας δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Αν τώρα η αγαπημένη σας γάτα έχει την ατυχία να προσβληθεί από τον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας -AIDS-(FIV) αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεται είναι ένας επιμελής και τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος κάθε φορά που παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα υγείας