Στείρωση θηλυκού ζώου – Ευνουχισμός αρσενικού ζώου. Τα υπέρ και τα κατά αυτών των επεμβάσεων – vets.com.gr

ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΘΗΛΥΚΟΥ ΖΩΟΥ

ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΖΩΩΝ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ  ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ ΣΕ ΖΩΑ

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

  ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

Το σπίτι βρομάει ούρα…, το ζώο ειναι πολύ επιθετικό…, φοβάμαι μήπως αργότερα εμφανίσει πυομήτρα…, έχω ακούσει ότι τα στειρωμένα ζώα παρουσιάζουν ακράτεια ούρων και ότι παχαίνουν πολύ …

   Μεταξύ 8 και 12 μηνών, τόσο τα σκυλιά αλλά όσο και οι γάτες φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα τους. Αρχικά αυτό είναι κάτι σαν παιχνίδι για πολλούς ιδιοκτήτες ζώων. Με την πάροδο όμως του χρόνου, η σεξουαλική ενστικτώδης αναζήτηση του μικρού σας φίλου γίνεται ένα δύσκολο πρόβλημα. Τότε μπαίνει το δίλημμα αν και κατά πόσο είναι καλό να προχωρήσουμε σε μια χειρουργική επέμβαση στείρωσης ή ευνουχισμού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπολογίσει κανείς τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης.

ΥΠΕΡ- ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ : Της απόφασης να προχωρίσει κάποιος σε στείρωση και ευνουχισμό

1.- Εξαφάνιση της σήμανσης του χώρου με τα ούρα, τόσο στους σκύλους, όσο και στους γάτους για τον καθορισμό των ορίων. Τα αιλουροειδή σταματούν επίσης κατά την εποχή της ερωτικής ανησυχίας τους. και τη σήμανση του χώρου με την ούρηση. Η στείρωση – ευνουχισμός αποτρέπει το φαινόμενο αυτό, το οποίο εξ αιτίας της έντονης δυσοσμίας είναι πολύ δυσάρεστο.

2.- Μειωμένη επιθετικότητα. Ο αγώνας ανάμεσα στα αρσενικά για την κατάκτηση του θηλυκού είναι έντονος και βίαιος. Είναι γνωστά τα τρομερό δαγκώματα, η δημιουργία αποστημάτων ακόμα και τα κατάγματα. Μόλις γίνει η επέμβαση το ζώο δεν έρχεται εύκολα σε σύγκρουση με τους συνομηλίκους του και θα παραμείνει κατά κύριο λόγο κοντά στο σπίτι του.

3.- Εξαφάνιση της ερωτικής ανησυχίας και συμπεριφοράς. Η σκληρή και αδιάκοπη αναζήτηση των γατιών σε εποχές ερωτικής αναταραχής είναι επώδυνες, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ορισμένα σκυλιά, αποκτούν τη συνήθεια να ζευγαρώσουν με το πόδι του ιδιοκτήτη τους ή όποιου τους πλησιάσει . Όλες αυτές οι δυσάρεστες συμπεριφορές γίνονται μια κακή ανάμνηση με μια επέμβαση.

 4.- Από καθαρά ιατρικό ενδιαφέρον στη σκύλα, η στείρωση, προλαμβάνει την εμφάνιση των νευρικών και πολύ συχνών κατά φαντασία κυήσεων, λοιμώξεις της μήτρας συχνά σοβαρές (πυομήτρα) και τέλος μειώνει τον κίνδυνο των μαστικών όγκων σε προχωρημένης ηλικίας ζώα.

5.- Αποφυγή μόλυνσης από αφροδίσια νοσήματα. Σχεδόν όλοι οι ζωόφιλοι γνωρίζουν το αφροδίσιο μεταδοτικό λεμφοσάρκωμα και τους κινδύνους του.

6.- Απουσία κινδύνου μόλυνσης των γατιών από τον  ιό FIV (AIDS της γάτας). Νοσος θανατηφόρος και δυστυχώς χωρίς θεραπεία.

ΚΑΤΑ – ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Της απόφασης να ΜΗΝ προχωρίσει κάποιος σε στείρωση και ευνουχισμό

1.- Προδιάθεση στην παχυσαρκία. Αυτό είναι ίσως το κύριο μειονέκτημα. Η παχυσαρκία οφείλεται στην έλλειψη δραστηριότητας, ιδίως σε γάτες. Στην αυξημένη όρεξη και στην αλλαγή του μεταβολισμού με συνέπεια την αύξηση συσώρευσης του λίπους. Μετά την επέμβαση, είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί η διατροφή του χειρουργημένου ζώου και να αναζητηθεί μια ιατρική διατροφική πρόταση με ισορροπημένο το προσφερόμενο διαιτολόγιο. 

2.- Ακράτεια ούρων. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί στη σκύλα και μάλιστα συχνά. Εμφανίζεται λίγα χρόνια μετά την επέμβαση. Θεραπείες βεβαίως υπάρχουν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου απλό.

3.- Διαταραχή Ανάπτυξης. Οι σεξουαλικές ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και του οργανισμού γενικότερα. Για τον λόγο αυτό ποτέ δεν πρέπει να γίνεται μια επέμβαση στείρωσης – ευνουχισμού σε μια γάτα μικρότερη από 5 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά. Στα μικρόσωμα σκυλιά ποτέ πριν τους 8 μήνες και στα μεγαλόσωμα ποτέ πριν τους 12 μήνες.

Για κάθε απορία σας, ή  δισταγμό σχετικά με την στείρωση ή τον ευνουχισμό του ζώου σας, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μαζί σας, αλλά και να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ότι σας απασχολεί γύρω από το θέμα μιας επέμβασης στείρωσης ή ευνουχισμού.