Κτηνιατρικό κέντρο γάτας:Στείρωση ζώων, στείρωση γάτας, ευνουχισμός γάτου

Κτηνιατρικό κέντρο γάτας:Στείρωση ζώων, στείρωση γάτας, ευνουχισμός γάτου
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε την στείρωση του ζώου σας
Πρέπει να στειρώσω τα γατιά μου και γιατί;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

 Όλοι ασφαλώς θα γνωρίζετε τη λαϊκή παροιμία, “ νάμουν το Μάη γάϊδαρος, τράγος τον αλωνάρη, όλο το χρόνο κόκκορας και γάτος τον Γενάρη”. Φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε ακούσει τις κρύες νύχτες του χειμώνα (και όχι μόνο), τις δυνατές κραυγές, το ερωτικό κάλεσμα των συμπαθέστατων αυτών αιλουροειδών.Τόσο οι γάτοι, όσο και οι γάτες έχουν τη συνήθεια, ότι κάνουν να το διατυμπανούν. Οι γάτες επίσης είναι τα ζώα που λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα τους, έχουν φανατικούς φίλους και περισσότερο φανατικούς εχθρούς. Οι γάτες τέλος μπορούν να γεννούν 3 με 4 φορές το χρόνο και ως γνωστόν αρκετά γατάκια. Αποτέλεσμα, τα πάρα πολλά γατάκια σκοτωμένα στις άκρες των δρόμων. Ήμουνα από τους ζωόφιλους που έχασα τη γάτα μου, μια υπέροχη Σιάμ, που άκουγε στο όνομα ΚΙΝΑ, από πτώση σε αναζήτηση αρσενικού. Από τότε είμαι φανατικός υπέρμαχος της στείρωσης των ζώων.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΤΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΣΑΣ;  Απλά για τους παρακάτω λόγους.!!

1. Για να μην είστε υποχρεωμένοι να υφίσταστε την ενοχλητική τους συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του οίστρου, την απαίσια οσμή “γατήλας” που ομολογουμένως είναι ανυπόφορη και τον συνεχή εκνευρισμό και επιθετικότητα τους.

 2. Για να περιοριστούν οι τάσεις φυγής προς αναζήτηση αρσενικού ή το αντίθετο, με αποτέλεσμα τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων καθώς και την πιθανότητα της απώλειας.

 3. Αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και συνεπώς μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, που είναι το στίγμα της σύγχρονης Ελλάδας.

 4. Παράταση του μέσω όρου ζωής. Στις γάτες παρατηρήθηκε παράταση ζωής σε στειρωμένες περίπου 3 χρόνια και περισσότερο.

 Η στείρωση της γάτας μπορεί να γίνει και με φαρμακευτική αγωγή, αλλά αυτό είναι κάτι, που όχι μόνο δεν συνιστούμε αλλά είμαστε και πολέμιοι, και αυτό γιατί εκτός από τις παρενέργειες των φαρμάκων, υπάρχει και η πολυετής εμπειρία μας, μιας και το ιατρείο της Αθήνας, είναι ένα ιατρείο με μεγάλο πελατολόγιο γάτων.

 Η στείρωση γίνεται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση και ο καλύτερος χρόνος είναι να μην έχει ενηλικιωθεί και ο γάτος και η γάτα.Το όριο της ηλικίας των 6 μηνών είναι σημαντικό για εμάς που δουλεύουμε στο “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.. Ασφαλώς όλοι οι μύθοι και παραϊατρική γύρω από το αν  πρέπει να γεννήσει μια φορά το θηλυκό ή να πάει τουλάχιστον για μια φορά με γατούλα ο αρσενικός είναι απλά ανοησίες.

 Η επέμβαση στον αρσενικό είναι απλή υπόθεση λίγων λεπτών με αφαίρεση των όρχεων.  Για το θηλυκό είναι επίσης απλή υπόθεση με λίγο περισσότερο χρόνο και προσοχή.  Στο θηλυκό αφαιρούμε τις οωθήκες και τη μήτρα. Αν και οι επεμβάσεις αυτές είναι και οι δύο απλές, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος στις ιατρικές επεμβάσεις, γιατί όπως έχουμε πει στην ιατρική δεν υπάρχει το απόλυτο.

 Η γάτα και ο γάτος μετά την επέμβαση μπορούν να φύγουν, μόλις συνέλθουν εντελώς, για το σπίτι. Δεν υπάρχουν ούτε ράμματα που πρέπει να κοπούν, ούτε αντιβίωση που πρέπει να χορηγηθεί. Αυτό είναι το δικό μας μυστικό, που σας απαλλάσσει  από τις μετεγχειρητικές υποχρεώσεις σας.

 Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η διατροφή του στειρωμένου ζώου για να αποφύγετε την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία οτυ ζώου σας εξαρτάται από εσάς. Υπάρχουν ειδικές τροφές τόσο κατά της παχυσαρκίας , αλλά και ειδικές τροφές για τις στειρωμένες γάτες και στειρωμένους γάτους. Ο κτηνίατρος θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.