Πυομήτρα σε σκύλα και σε γάτα. – vets.com.gr
Πυομήτρα σε σκύλα και σε γάτα
Συμπτώματα της πυομήτρας και αιτίες της εμφάνισης της σε σκύλα και σε γάτα
Υπάρχει θεραπεία της πυομήτρας;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Η πυομήτρα είναι μια από τις συχνές παθήσεις των θηλυκών ζώων, που πολλές φορές επιφέρει την κατάληξη των ζώων. Συχνή πάθηση κυρίως των θηλυκών σκύλων και δευτερευόντως των γάτων. Είναι η συλλογή παθολογικού εκκρίματος (πύον) στη μήτρα με την ταυτόχρονη υπερπλασία του ενδομητρίου. Το έκκριμα αυτό, συνήθως είναι με εξαιρετικά αυξημένο μικροβιακό φορτίο και παρατηρείται συνεχής αύξηση της συλλογής του, με παράλληλη διάταση των τοιχωμάτων κοιλίας και μήτρας. Η αιτία παραγωγής του συγκεκριμένου εκκρίματος είναι κάποια διαταραχή στη λειτουργία των αδένων του ενδομητρίου και την δράση των προγεσταγόνων και προγεστερόνης. Η πυομήτρα εμφανίζεται σε ζώα κάθε ηλικίας, κάθε ράτσας, και δεν έχει καμία σημασία αν το ζώο έχει γεννήσει ή όχι. Η άποψη ότι η πυομήτρα εμφανίζεται σε ζώα προχωρημένης ηλικίας και τα οποία δεν έχουν γεννήσει ποτέ, είναι μία άποψη προ πολλού ξεπερασμένη.
Η πυομήτρα εμφανίζεται με δύο τύπους.
Ο πρώτος είναι αυτός της κλειστής πυομήτρας, όπου το έκκριμα παραμένει στη μήτρα, είναι πολύ επικίνδυνος και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, η οποία είναι πάντα χειρουργική.
Ο δεύτερος τύπος είναι αυτός της ανοιχτής πυομήτρας. Σ’ αυτόν το έκκριμα, κάνει την εμφάνιση στον κόλπο και στο αιδοίο του ζώου, δεν είναι τόσο επικίνδυνος και έχουμε κάποια χρονική άνεση αντιμετώπισης του περιστατικού και βέβαια έχουμε την δυνατότητα φαρμακευτικής αντιμετώπισης.
Ο χρόνος εμφάνισης της πυομήτρας είναι περίπου 2-3 μήνες μετά την ωορρηξία.
Αιτίες πυομήτρας είναι πολλές και ποικίλες.
1.- Λόγω υπερευαισθησίας του ενδομητρίου στη προγεστερόνη.
2.- Αύξηση της συγκέντρωσης οιστρογόνων.
3.- Παθογόνα μόλυνση της μήτρας και συνήθως μετά από τοκετό.
4.- Χρόνια χορήγηση αντισυλληπτικών.
5.- Χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων σε υπερδοσία.
6.- Ορμονικές διαταραχές του ζώου.
Συμπτώματα της πυομήτρας.
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Συνήθως παρατηρείται εξασθένιση, αδυναμία και ανορεξία του ζώου, πολυουρία, πολυδιψία, έμετος, διάρροια, διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, πόνος που εντοπίζεται στη κοιλιακή χώρα και πυρετός, ο οποίος στην κλειστή πυομήτρα είναι υψηλός.
Τέλος σε ανοιχτή πυομήτρα έχουμε εμφάνιση εκκρίματος δύσοσμου, ορώδους, οροπυώδους, οροαιμορραγικού, βλενοαιμορραγικού.
Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι πιθανόν να παρατηρηθεί αρθρίτιδα και πάρεση των άκρων κυρίως των πίσω.
Σε προχωρημένες καταστάσεις πυομήτρας, οι τοξίνες από το έκκριμα της μήτρας εισχωρούν στο αίμα και τότε η κατάληξη του ζώου είναι πολύ πιθανή.
Αναπόφευκτη όμως, είναι η κατάληξη του ζώου όταν επέλθει ρήξη των τοιχωμάτων της μήτρας, από μεγάλη συγκέντρωση του εκκρίματος και συνεπώς διάταση των τοιχωμάτων της μήτρας.
Διάγνωση της πυομήτρας.
Η διάγνωση στηρίζεται σε ψηλάφιση της κοιλιακής περιοχής, λήψη ακτινογραφίας, χρήση υπερηχογράφου και εξέταση αίματος. (Μία γενική αίματος και κάποιες βιοχημικές παραμέτρους).
Στην εξέταση αίματος θα παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, αναιμία, αύξηση ηπατικών ενζύμων.
Θεραπεία πυομήτρας.
Η θεραπεία είναι η υστερεκτομή κυρίως σε περιπτώσεις κλειστής πυομήτρας, όπου η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Η περίπτωση ανοιχτής πυομήτρας αντιμετωπίζεται και με φαρμακευτική αγωγή με πολύ καλά αποτελέσματα, παρ’ όλα αυτά καλόν είναι να γίνεται τελικά αφαίρεση της μήτρας, διότι είναι πολύ πιθανό η επανεμφάνιση πυομήτρας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Να θυμάστε πάντα, ότι εάν δεν σκοπεύετε να διασταυρώσετε το ζώο σας, καλό είναι να στειρωθεί έγκαιρα προς αποφυγή εμφάνισης πυομήτρας.