Σύνδρομο αιφνίδιαs επίκτητης εκφύλισης αμφιβληστροειδούς (SARDS) – vets.com.gr
Οφθαλμιατρική ζώων: Σύνδρομο αιφνίδιας επίκτητης εκφύλισης αμφιβληστροειδούς (SARDS)
Τι προκαλεί το σύνδρομο αιφνίδιας επίκτητης εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς, SARDS;
Ποιές παθολογικές καταστάσεις συνχέονται με αυτό το σύνδρομο; Ποιό ζώο προσβάλλει;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ *
Οι κτηνίατροι οφθαλμίατροι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν εντοπίσει μια περίεργη παθολογική κατάσταση των οφθαλμών, όπου εμφανίζεται ξαφνικά ταχεία έναρξη διαδικασία τύφλωσης σε κατοικίδια ζώα. Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως σύνδρομο επίκτητης εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς (SARDS), είναι πιθανό να προσβάλλει όλες τις φυλές των σκύλων. Η αιτία που προκαλεί το SARDS είναι άγνωστη μέχρι αυτή τη στιγμή. Έχει αποδειχθεί όμως, ότι δεν είναι μια κληρονομική (γενετική) διαταραχή και θεωρείται ότι είναι μια τοξική αντίδραση στον αμφιβληστροειδή. Σε ορισμένα ζώα που προσβάλονται από το σύνδρομο της επίκτητης εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς παρατηρείται αύξηση στην όρεξη, στην κατανάλωση νερού, του σωματικού βάρους και μείωση της ακοής και όσφρησης. Το σύνδρομο SARDS μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο του Cushing, μια κατάσταση που συνδέεται με την υπερπαραγωγή των κορτικοστεροειδών από τα επινεφρίδια.
Τα ζώα που προσβάλλονται από αυτό το σύνδρομο είναι συνήθως μεγαλύτερα από 6 ετών (από 7 έως 14),με προτίμηση τα θηλυκά, υπέρβαρα, με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα και παρουσιάζουν ορμονικές διαταραχές. Σε εξέταση πολλαπλών δειγμάτων ιστών από ασθενή ζώα σε ερευνητικά ιδρύματα, διαπιστώθηκε ότι ο αμφιβληστροειδής σε όλα αυτά τα κατοικίδια ζώα είχε καταστραφεί ολοσχερώς και δεν υπήρχε δυνατότητα αναγέννησης. Η τύφλωση επέρχεται κατ ‘ουσίαν από τη μια μέρα στην άλλη και περιέργως ενώ το ζώο ανταποκρίνεται στο φως, ουσιαστκά το ζώο είναι τυφλό! Επειδή στο σύνδρομο επίκτητης εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς, δεν υπάρχουν οφθαλμολογικά ευρήματα που να δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει, τα ασθενή ζώα είναι με φαινομενικά φυσιολογικά μάτια αλλά με οξεία απώλεια της όρασης.
Παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να μιμούνται το σύνδρομο επίκτητης εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς (SARDS), είναι οι όγκοι του εγκεφάλου και η φλεγμονή του οπτικού νεύρου (οπτική νευρίτιδα). Η διαφορά με την οπτική νευρίτιδα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αποκατασταθεί η όραση. Σχετικά με τον όγκο στον εγκέφαλο, το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολο σε συνδυασμό με χρήση ακτινοβολίας μπορεί να σώσει τη ζωή του κατοικίδιου ζώου σας. Πρόσφατα υπήρξε και η άποψη, ότι διάφορα είδη διαταραχών της αρτηριακής πίεσης καθώς και κάποιες συνθήκες όπου τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα (σύνδρομα υπερλιπιδαιμικά) μπορεί να οδηγήσουν σε λανθάνουσα απώλεια όρασης, σύνδρομο παρόμοιο με SARDS. Η τελική διάγνωση της SARDS σε αυτές τις περιπτώσεις προϋποθέτει εμπεριστατωμένο προφίλ του αίματος και ούρων, μέτρηση της πίεσης του αίματος και ο έλεγχος της λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς, με ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα (ERG). Αν ο αμφιβληστροειδής λειτουργεί κανονικά, όπως αποδεικνύεται από ένα κανονικό ERG, τότε η διάγνωση δεν είναι SARDS και απαιτείται η διενέργεια περαιτέρω δοκιμών προκειμένου να καθοριστεί η πραγματική διάγνωση. Για τους λόγους αυτούς, ο εντοπισμός της ακριβούς αιτίας της αιφνίδιας τύφλωσης είναι πάρα πολύ σημαντικός!
Συμπερασματικά λοιπόν, το πρώτο βήμα για τη διάγνωση της αιτίας της τύφλωσης είναι μια διεξοδική οφθαλμική και φυσική εξέταση του ζώο με πλήρη αιματολογικό έλεγχο. Επίσης, πρέπει απαραίτητα να εφαρμόζεται η δοκιμή του αμφιβληστροειδούς (ERG). Το σύνδρομο επίκτητης εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς SARDS δεν έχει καμία θεραπεία. Σε αυτή την κατάσταση το κατοικίδιο ζώο σας δεν έχει καθόλου πόνο, απλά βρίσκεται σε σύγχυση για την ξαφνική κατάσταση τύφλωσης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σύνδρομο Αιφνίδια Επίκτητης εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς (SARDS), αφορά μόνο σκύλους, ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση, η οποία συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς και οδηγεί σε οριστική, ολική απώλεια όρασης μέσα σε λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για ένα μηχανισμό παρόμοιο με την αιτία του θανάτου των κυττάρων του εγκεφάλου σε ανθρώπους (το Αλτσχάιμερ και τη νόσος του Πάρκινσον) και είναι παρόμοια με την εξέλιξη της καταστροφής των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς στο γλαύκωμα ακόμη και όταν η ενδοφθάλμια πίεση ελέγχεται αποτελεσματικά.
* Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ