Οφθαλμιατρική ζώων: Παθολογικές καταστάσεις των βλεφάρων στα ζώα – vets.com.gr
Οφθαλμιατρική ζώων: Παθολογικές καταστάσεις των βλεφάρων στα ζώα
Τι είναι η έκτοπη βλεφαρίδα και πως θεραπεύεται
Ποιά η διαφορά της τριχίασης με την διστιχίαση στα βλέφαρα των ζώων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ*
Τα βλέφαρα αποτελούν δύο ευκίνητες μυώδεις πτυχές του δέρματος, οι οποίες καλύπτουν από μπροστά τον βολβό του οφθαλμού. Διακρίνουμε το άνω και το κάτω βλέφαρο, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με εγκαρσια σχισμή, την μεσοβλεφάρια σχισμή. Τα ελεύθερα χείλη των βλεφάρων αφορίζονται από δύο κράσπεδα, την πρόσθια και την οπίσθια βλεφαρική στεφάνη. Κατά μήκος της οπίσθιας βλεφαρικής στεφάνης εκβάλλουν οι ταρσαίοι αδένες. Η πρόσθια βλεφαρική στεφάνη φέρει παχιές και σκληρές τρίχες, τις βλεφαρίδες, οι οποίες είναι μακρύτερες και περισσότερες στο άνω βλέφαρο. Παθολογικές κατστάσεις που αφορούν τα βλέφαρα σε σχέση με τις βλεφαρίδες είναι η τριχίαση, η διστιχίαση και η έκφυση έκτοπων βλεφαρίδων.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΧΙΑΣΗ: Τριχίαση είναι η παθολογική έκφυση των βλεφαρίδων με απόκλειση προς τα έσω, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς. Παρατηρείται τόσο η συγγενής, όσο και η επίκτητη μορφή τριχίασης. Η επίκτητη τριχίαση οφείλεται σε βλεφαροσπασμό ή μικρού βαθμού εντρόπιο. Η τριχίαση όπως και η διστιχίαση δεν είναι πάντα πολύ σημαντική πάθηση, αλλά μπορεί να προκαλέσει εκτός από ερεθισμό, δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, επιπολής αγγείωση του κερατοειδούς, έλκος του κερατοειδούς και ουλές μέχρι και εξέλκωση του κερατοειδούς. Θεραπευτικά, η απόσπαση των βλεφαρίδων δεν έχει παρά μόνον προσωρινη ανακούφιση και αποτέλεσμα. Μόλις ξαναβγούν οι βλεφαρίδες το πρόβλημα εμφανίζεται και πάλι. Με τη μέθοδο της ηλεκτροπληξίας (καυτηριασμός) στη ρίζα των βλεφαρίδων έχουμε καλό αποτέλεσμα και μόνιμο. Σήμερα όμως η μέθοδος επιλογής για τη θεραπεία της τριχίασης, αλλά και της διστιχίασης είναι η κρυοχειρουργική. Σε περίπτωση που η τριχίαση οφείλεται σε εντρόπιο, τότε γίνεται χειρουργική αντιμετώπιση του εντρόπιου και το πρόβλημα λύνεται. Η τριχίαση είναι πιο συχνή σε βραχυκέφαλα σκυλιά, όπως το Shih Tzu, Λάσα Άπσο, Pekingese, της Μάλτας, και Pug.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΣΤΙΧΙΑΣΗ: Διστιχίαση είναι η ανώμαλη έκφυση μιας δεύτερης σειράς βλεφαρίδων από τα στόμια των ταρσαίων αδένων. Η σειρά των βλεφαρίδων αυτών μπορεί να είναι πλήρης ή μερική και με την έξοδο τους από τον αδένα αποκλίνουν προς τα έσω, με αποτέλεσμα να προκαλούν έναν συνεχή ερεθισμό στον επιπεφυκότα και στον κερατοειδή χιτώνα. Η διστιχίασης είναι πάθησης συγγενής, αν και έχουν παρατηρηθεί και επίκτητες περιπτώσεις μετά από τον συνεχή ερεθισμό του ελεύθερου χείλους του βλεφάρου. Κατά κανόνα η έκφυση αυτών των βλεφαρίδων είναι μικρότερη του κανονικού και συνήθως είναι άχρωμες. Το γεγονός του μικρού μεγέθους και της έλλειψης χρώματος σε αυτές τις παθολογικές βλεφαρίδες καθιστά δύσκολη την εντόπιση τους. Τα συμπτώματα αυτής της παθολογικής κατάστασης είναι άφθονη δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα και συχνά ελκωτική κερατίτιδα. Η διστιχίαση εμφανίζεται συχνά σε Cocker Spaniels, Μπουλντόγκ, Γιορκσάιρ Τεριέ, τσοπανόσκυλα, πεκινουά και Γκόλντεν Ριτρίβερ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΟΠΗ ΒΛΕΦΑΡΙΔΑ: Ένας ειδικός τύπος διστιχίασης είναι η έκφυση έκτοπων βλεφαρίδων. Είναι η έξοδος των βλεφαρίδων διαμέσω του επιπεφυκότα προς το μάτι και συνήθως στο μέσον του άνω βλεφάρου. Η παθολογική αυτή κατάσταση παρατηρείται συνήθως σε νεότερους σκύλους. Συνήθως πλήττονται φυλές σκύλων όπως Poodles, Retrievers και Shih Tzus. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και έλκη του κερατοειδούς.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΣΤΙΧΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΗΣ ΒΛΕΦΑΡΙΔΑΣ: Η θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση ή κρυοθεραπεία. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις στοχεύουμε στην καταστροφή του θυλακίου της τρίχας με καυτηριασμό, κρυοθεραπεία, ή συνδυασμός αυτών των μεθόδων. Πλήρης και μόνιμη απομάκρυνση όλων των βλεφάρων στη διστιχίαση είναι μάλλον απίθανο. Ο στόχος μας είναι η μείωση των κλινικών συμπτωμάτων της πλειοψηφίας των ανώμαλα εκφυομένων τριχών, που επιτρέπουν μια φυσιολογική λειτουργια των βλεφάρων και έναν υγιή κερατοειδή. Μερικές φορές, περισσότερες από μία χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της παράνομης τρίχες.
* Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ