ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ: ΚΟΥΤΑΒΙ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ
ΚΟΥΤΑΒΙ- ΔΟΝΤΙΑ- ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ -VETS
ΚΟΥΤΑΒΙ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*
Πολλοί άπό τους ιδιοκτήτες ζώων πιστεύουν ότι τα νεογιλά ή πρώτα δόντια του ζώου δεν είναι σημαντικά κι αυτό γιατί «θα τ’ αλλάξει», όπως συνηθίζουν να λένε. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος.
Με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση των δύο πρώτων μηνών της ζωής του, το ζώο σας, σκύλος ή γάτα, πρέπει να επισκεφτεί τον κτηνίατρο και μάλιστα τον ειδικό στα θέματα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Αυτό πρέπει να γίνει όχι από υπερβολή, αλλά διότι η τερηδόνα εμφανίζεται, πολύ νωρίς και η σωστή ενημέρωση των ιδιοκτητών ζώων, βοηθάει στη σωστή υγεία των δοντιών των κατοικιδίων συντρόφων μας. Η τερηδόνα των δοντιών μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή που τα δόντια θα εμφανιστούν μέσα στο στόμα του
Ο κτηνίατρος – οδοντίατρος πρέπει να έχει τις ειδικές γνώσεις για να προσφέρει ουσιαστική οδοντιατρική βοήθεια και στο ζώο, αλλά και στον ιδιοκτήτη του. Τα πρώτα δόντια του ζώου (νεογιλά δόντια), έχουν σημαντικό ρόλο, αφού με αυτά εξασφαλίζεται η μάσηση και κατ’ επέκταση η σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά και η ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου. Επίσης βοηθούν και διατηρούν το σωστό και υγιή χώρο για τον ερχομό των μόνιμων δοντιών. Μέχρι τη στιγμή που τα ζώα γεννηθούν, έχουν ήδη σχηματιστεί στο εσωτερικό των ούλων τους τα πρώτα δόντια, τα καλούμενα νεογιλά.
Προβλήματα όπως τερηδόνα, τραυματισμός, σπάσιμο, συρίγγια και αποστήματα, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μόνιμων δοντιών αλλά και γενικότερα την υγεία του ζώου. Πολύ συχνά ζώα σε νεαρή ηλικία με τερηδονισμένα δόντια και αποστήματα, εμφανίζουν συνήθως μικρότερο σωματικό βάρος από το φυσιολογικό, καθυστέρηση της ανάπτυξης και γενικά αρνητικά προβλήματα στη γενικότερη διάπλαση του σώματος.
Κατά την εμφάνιση των πρώτων δοντιών το ζώο μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως αυξημένη έκκριση σιέλου, εκνευρισμό, ανορεξία, αιμορραγία, πρησμένα ούλα ακόμα και πυρετό. Η διάθεση του είναι κακή. Το ζώο είναι νευρικό, δαγκώνει σχεδόν ότι βρει μπροστά του, μπορεί να γίνει επιθετικό, ακόμα και στο ίδιο το αφεντικό του και τρίβει τη μουσούδα του στο πάτωμα, τους τοίχους και με τα μπροστινά πόδια του προσπαθεί να βγάλει, κάτι που το ενοχλεί στη στοματική κοιλότητα.
Ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την εμφάνιση τους. Ο κτηνίατρος είναι ο αρμόδιος για να σας ενημερώσει για το πως και το πότε πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός των δοντιών του ζώου σας. Ο κτηνίατρος μπορεί να δείξει πώς να καθαρίζετε αποτελεσματικά τα δόντια του ζώου σας, να συζητήσετε μαζί του τις ανάγκες του ζώου για φθόριο και να σας συστήσει διάφορα προϊόντα φροντίδας και υγιεινής του στόματος. Οι ανάγκες στοματικής φροντίδας και υγείας των ζώων διαφέρουν και ο κτηνίατρος θα σας συστήσει το κατάλληλο πρόγραμμα ελέγχου και επανεξέτασης του. Σκοπός του καθαρισμού είναι η απομάκρυνση των μικροβίων και των τροφών ώστε να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία τερηδόνας. Στο εμπόριο υπάρχουν οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, ειδικά υγρά, σπρέϊ και πολλά ακόμα προϊόντα για έναν σωστό στοματικό – οδοντικό καθαρισμό του ζώου σας.
* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ