ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ: ΔΟΝΤΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ – ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ – VETS
ΔΟΝΤΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ – ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ – VETS
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ
ΝΕΟΓΙΛΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*
Σε κάθε νεαρό σκύλο ηλικίας περίπου 4 έως 6 εβδομάδων τα δόντια τα οποία, έχει δεν είναι τα μόνιμα δόντια, που θα έχει το ζώο ως ενήλικας. Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά υπάρχουν δύο σειρές δοντιών που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η πρώτη σειρά των δοντιών, που αποκαλείται και σειρά νεογιλών δοντιών, είναι αυτά τα δόντια που εμφανίζονται πρώτα. Είναι μικρότερα από τα μόνιμα δόντια, επειδή οι γνάθοι των μικρών παιδιών είναι μικρότερες. Καθώς οι γνάθοι αναπτύσσονται, περισσότερα νεογιλά δόντια ανατέλλουν. Στη συνέχεια πέφτουν καθώς η ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών αρχίζει να κάνει την εμφάνιση της και σταδιακά κάθε μόνιμο δόντι να παίρνει τη θέση του. Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν ένα – ένα από την ηλικία των 3 περίπου μηνών. Οι ρίζες αυτών των δοντιών είναι αδύναμες και ατροφικές.
Αν τα νεογιλά δόντια δεν αποβληθούν στο ανάλογο χρονικό διάστημα, τότε έχουμε το παθολογικό φαινόμενο της διατήρησης νεογιλών δοντιών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρεθεί το νεογιλό δόντι, για να ελευθερωθεί η θέση για το μόνιμο δόντι, που πρέπει να το αντικαταστήσει. Με πιο απλά λόγια, αν υπάρχει ένα μόνιμο δόντι που έχει αρχίσει να ανατείλει μέσω των ούλων και το νεογιλό δόντι παραμένει ακόμα στη θέση του, τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί. Η αφαίρεση επιβάλλεται για να αποφευχθεί ενδεχόμενη εκτροπή της πορείας έκφυσης του μόνιμου δοντιού και για να αποτραπεί ο συνωστισμός των δύο εμπλεκόμενων δοντιών, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση περιοδοντικών προβλημάτων, με άμεσο αποτέλεσμα να επηρεαστεί το μόνιμο δόντι. Η σημασία των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλη, τόσο για τη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του ζώου, όσο και για την μάσηση της τροφής και για την επικοινωνία. Επίσης είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών. Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντίληψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή αντικαθίστανται με καινούργια, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.
Πιθανή φλεγμονή ή μόλυνση στη βάση των νεογιλών δοντιών, μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική εξέλιξη του σμάλτου των μόνιμων δοντιών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί βλάβη υποπλασίας. Στην περίπτωση αυτή τα δόντια φαίνονται καφέ ή κίτρινου χρώματος σε περιοχές όπου το σμάλτο λείπει. Αυτά τα δόντια έχουν την τάση να συσσωρεύουν πλάκα και να έχουν γενικότερα γρήγορη φθορά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις νεογιλών δοντιών για την κανονική εξέλιξη της γνάθου κρίνεται αναγκαίο η εξόρυξη τους, για να απελευθερωθεί χώρος στις σιαγόνες να αναπτυχθούν όσο πιο φυσιολογικά γίνεται οι σιαγόνες, αλλά και τα μόνιμα δόντια. Αυτά τα νεογιλά δόντια πρέπει να αφαιρούνται μέχρι την ηλικία μεταξύ 8 και12 εβδομάδων, για να έχει αυτή η διαδικασία ουσιαστικό όφελος.
Τα νεογιλά δόντια στα κουτάβια εμφανίζονται συνήθως από την ηλικία των 4-6 εβδομάδων και αρχίζουν να πέφτουν μεταξύ 3 και 6 μηνών.
* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ