Κώφωση σε ζώα – Γιατί το ζώο δεν αντιδρα σε ήχους. – vets.com.gr
Κώφωση σε ζώα – Γιατί το ζώο δεν αντιδρα σε ήχους.
Τι είναι η κώφωση. Υπάρχει θεραπεία στην ολική κώφωση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ
Τα κύτταρα του αυτιού, τα υπεύθυνα που ανιχνεύουν ήχους, δημιουργούνται κατά τη διάρκεια που ο οργανισμός βρίσκεται ακόμα στη μήτρα της μητέρας του, γεγονός που σημαίνει, ότι δεν υπάρχει τρόπος για την επισκευή τους σε περίπτωση που έχουν υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια της ακοής.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΩΦΩΣΗ. Η κώφωση είναι μία μόνιμη κατάσταση, την οποία παρουσιάζουν κάποια ζώα που είτε γεννήθηκαν κωφά, είτε με αφορμή κάποιο ατύχημα ή από κάποια ασθένεια προκλήθηκε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πρέπει να τονιστεί εξ αρχής ότι η ολική κώφωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανένα ιατρικό μέσο. Αν η κώφωση είναι εκ γενετής, τότε στην περίπτωση αυτή το ζώο δεν είναι σε θέση ούτε να βγάζει ήχους (γάβγισμα, νιαούρισμα). Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η γάτα αγκύρας. Η κώφωση εμφανίζεται και σε πολλά ζώα προχωρημένης ηλικίας, τα οποία σταδιακά δείχνουν μια αδιαφορία σε διάφορους ήχους, στο κάλεσμα σας καθώς και στις διάφορες εντολές. Τα κωφά ζώα είναι συνήθως ήρεμα, αλλά τρομάζουν εύκολα σε απότομες αλλαγές εικόνων και γίνονται καμιά φορά απρόβλεπτα επιθετικά λόγω τρόμου. Αναμφισβήτητα είναι δύσκολη η συμβίωση με ένα ζώο που δεν ακούει και ειδικά αν πρόκειται για σκυλί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστούσαμε ευθανασία. Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες, αφού στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα ζώο με ειδικές ανάγκες.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε οτι η κώφωση από τη γέννηση οφείλεται στο χρωμόσωμα 21. Τo γονίδιο το οποίο ευθύνεται για δύο μορφές βαριάς κώφωσης. Οι μορφές κώφωσης για τις οποίες ευθύνεται το γονίδιο αυτό, εμφανίζονται η πρώτη κατά τη γέννηση και η δεύτερη σε μικρή ηλικία.
Οι ερευνητές παρατήρησαν μία γενετική μετάλλαξη, που εξουδετερώνει τη δράση του γονιδίου αυτού και οδηγεί σε βαριά κώφωση. Η ανωμαλία αυτή εμποδίζει το γονίδιο να παράγει μια πρωτεΐνη που ανήκει στην οικογένεια της πρωτεάσης και υπάρχει σε ένα μέρος του έσω ωτός, που λέγεται κοχλίας.
Σήμερα τα βλαστοκύτταρα ίσως να μπορούν να βοηθήσουν τους κωφούς να ακούσουν και πάλι. Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ δήλωσε, ότι έχει ανακαλύψει τρόπο να μετατρέπει τα βλαστοκύτταρα των μαλλιών ή των ακουστικών νευρώνων, σε βλαστοκύτταρα που θα μπορούσαν να προστεθούν χειρουργικά σε αυτί για την αποκατάσταση της ακοής. Ο Marcelo Rivolta, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η προσέγγιση, η οποία έχει δοκιμαστεί σε ζώα, έχει σημαντικές δυνατότητες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί στους ασθενείς. «Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να είμαστε σε θέση να κάνουμε δοκιμές σε ανθρώπους».