ΚΟΥΝΕΛΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ – NEW ZEALAND RABBIT- VETS
ΚΟΥΝΕΛΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ – NEW ZEALAND – VETS
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
New Zealand – Νέας Ζηλανδίας Το λευκό κουνέλι Νέας Ζηλανδίας είναι μια ράτσα κουνελιού, το οποίο, παρά το όνομά του, είναι κοινώς γνωστό ότι έχει αναπτυχθεί στις ΗΠΑ. Οι αρχικές ράτσες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του συγκεκριμένου κουνελιού είναι άγνωστες. Η πιο δημοφιλής ράτσα κουνελιού για την παραγωγή κρέατος είναι αυτό το λευκό κουνέλι της Νέας Ζηλανδίας . Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 90% των κουνελιών που εκτρέφονται για το κρέας, είναι από αυτή τη ράτσα. Το λευκό κουνέλι της Νέας Ζηλανδίας έχει καλά στρογγυλεμένο σώμα. Λεπτό και μυώδες πρόσωπο με στρογγυλά μάγουλα. Χαρακτηρίζεται για τα μεγάλα πίσω πόδια. Το βάρος των αρσενικών ανέρχεται μεταξύ των 4 έως 5 κιλών , ενώ τα θηλυκά μεταξύ των 4.5 έως 4.5 κιλά. Εκτός από το μεγαλύτερο μέγεθος , τα θηλυκά διακρίνονται και από την παρουσία ενός προγουλιού κάτω από το πηγούνι, και αποθηκεύει λίπος κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.
Σε αντίθεση με το παχύ, ολόλευκο τρίχωμα στο σώμα του, τα αυτιά του έχουν πιο κοντό τρίχωμα, που επιτρέπει να φαίνεται το ροζ δέρμα του από μέσα. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του κουνελιού της Νέας Ζηλανδίας είναι τα φωτεινά μάτια του, το οποίο κυμαίνεται σε απόχρωση από απαλό ροζ έως μωβ φωτεινό ρουμπίνι.
Στην αρχή το λευκό κουνέλι της Νέας Ζηλανδίας είχαν εκτραφεί για το εξαιρετικό τρίχωμα και το κρέας του, σήμερα εκτρέφεται και για κατοικίδιο.
Το κουνέλι αυτό παράγεται σε μεγάλες γέννες από 8 έως 12 νεογέννητα και έχει έναν εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης για κρεατοπαραγωγή σε 8 έως 12 εβδομάδες.
Μαζί με εμπορικούς σκοπούς, τα λευκά κουνέλια της Νέας Ζηλανδίας χρησιμοποιούνται επίσης και για εργαστηριακές σκοπούς (πειραματόζωα) και αυτό γιατί τα κουνέλια αυτά αντιδρούν παρόμοια με τους ανθρώπους με ασθένειες και φάρμακα. Τα λευκά κουνέλια της Νέας Ζηλανδίας έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και τις δοκιμές φαρμάκων για ασθένειες όπως ο διαβήτης , η διφθερίτιδα , η φυματίωση , ο καρκίνος και καρδιακές παθήσεις .