Κίνδυνοι του καλοκαιριού για τα ζώα Νο 3 – vets.com.gr

Κίνδυνοι του καλοκαιριού για το ζώο σας Νο 3
Μικρές συμβουλές για την ασφάλεια των ζώων το καλοκαίρι
Αφυδάτωση και θερμοπληξία σε ζώα.
Η ηλιακή δραστηριότητα και οι επιπτώσεις σε ζώα.
Κίνδυνοι για τα ζώα από Αυτοκίνητα, φίδια.
Νερό, θάλασσα και πισίνες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Το καλοκαίρι είναι εποχή για διακοπές, για χαλάρωση, για ξεκούραση, για θάλασσα, για εξοχή. Τι συμβαίνει όμως όταν αρχίσουν  να εμφανίζονται προβλήματα; Διάφορα προβλήματα όπως  αύξηση της θερμοκρασίας, της ηλιακής ακτινοβολίας, αφυδάτωση, εμφάνιση εξωπαρασίτων κ.α.  

Κίνδυνοι το καλοκαιρί για τα κατοικία ζώα. Κίνδυνοι για σκύλο, γάτα κτλ. Κτηνιατρος.

Αφυδάτωση και θερμοπληξία.

Η αφυδάτωση και η θερμοπληξία είναι πολύ σοβαρές απειλές για τα κατοικίδια μας όταν οι ημέρες του καλοκαιριού βρίσκονται στη μεγαλύτερη δραστηριότητα τους. Στα  ζώα μας πρέπει πάντα να παρέχουμε άφθονο, φρέσκο, καθαρό νερό. Να έχετε πάντα μαζί σας μπουκάλι με νερό στις  καθημερινές βόλτες, καθώς επίσης και σε μακρινές βόλτες με αυτοκίνητο.  Αποφεύγετε τις βόλτες τις πολύ ζεστές ώρες, δηλαδή από τις 12.00 μέχρι τις 16.00.  Ιδιαίτερη προσοχή στα σκουρόχρωμα κατοικίδια ζώα, στα υπέρβαρα και στα ζώα με πλούσιο τρίχωμα. Δώστε προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα: Λήθαργο και τάση για ύπνο, μειωμένη ποσότητα και συχνότητα ούρων, Ξηρότητα στη στοματική κοιλότητα, κόκκινα ούλα με πηχτά σάλια, έμετος, αδιαφορία και άρνηση φαγητού και τέλος μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος.

Τι πρέπει να κάνω εάν νομίζω ότι το κατοικίδιο ζώο μου είναι αφυδατωμένο ή θερμόπληκτο; Αν το ζώο σας έχει εικόνα ζώου αδύναμου ή ληθαργικού τότε δροσίστε το με ένα δροσερό μπάνιο (όχι κρύο διότι υπάρχει κίνδυνος σοκ), με βρεγμένες πετσέτες και πηγαίνετε το γρηγορότερο σε έναν κτηνίατρο για να αναλάβει τη θεραπεία του.

Ηλιακή δραστηριότητα.

Ο ήλιος,  η ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη και  για τα ζώα. Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σε σκύλους και η δεύτερη συνηθέστερη  στις γάτες, παρόλο που η γούνα παρέχει κάποια προστασία από τον ήλιο. Ενώ μπορεί να σας φαίνεται λογικό να κουρέψετε το κατοικίδιο ζώο το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, αντισταθείτε στην επιθυμία και μην το κάνετε. Αν το τρίχωμα του ζώου είναι πλούσιο και μακρύ, παρέχει καλύτερη προστασία στην ηλιακή ακτινοβολία και βοηθά στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος

Νερό, θάλασσα και πισίνες.

Εάν έχετε ένα κατοικίδιο που απολαμβάνει το νερό και τις βουτιές να θυμάστε  πάντα να το ξεπλύνετε καλά μετά το τέλος του μπάνιου. Το χλώριο, το αλάτι και τα βακτήρια σε θάλασσα, πισίνες και λίμνες μπορεί να είναι επιβλαβή. Μην πιέζετε τα ζώα σας να μπουν στο νερό, άλλωστε στα περισσότερα ζώα δεν αρέσει το νερό. Τα ζώα πρέπει επίσης να έχουν μια σκιερή περιοχή κοντά σας, όπου θα μπορείτε να τα ελέγχετε  και να μπορούν να δροσιστούν σε γλυκό νερό, καθώς το αλατισμένο νερό της θάλασσας και το νερό της πισίνας μπορούν να  προκαλέσουν  σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αυτοκίνητα

Μην αφήνετε ποτέ μα ποτέ ένα ζώο στο αυτοκίνητο ούτε για λίγα λεπτά.  Εσείς θα είστε υπεύθυνοι και συνεπώς ένοχοι για ότι συμβεί στο ζώο σας. Μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Τους καλοκαιρινούς μήνες με την θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο σταματήστε αυτή την κακή συνήθεια. Είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για την υγεία του ζώου σας. Επίσης στις βόλτες με το αυτοκίνητο να μην αφήνετε το σκυλί σας να κρεμάει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο ενώ οδηγείτε. Αυτό, δεν είναι ασφαλές ειδικά για τα μάτια του. Ασφαλές δεν είναι επίσης να κυκλοφορεί η γάτα ελεύθερη κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Φίδια

Ο περισσότερος χρόνος των διακοπών των ζώων ξοδεύεται σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που σημαίνει περισσότερες πιθανότητες συνάντησης με φίδια. Πολλά  φίδια είναι συνήθως αβλαβή, αλλά μερικές φορές το δάγκωμα ενός φιδιού είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως το δάγκωμα της οχιάς.  Προστατέψτε το κατοικίδιο ζώο σας  διατηρώντας τους εξωτερικούς χώρους  καθαρούς (τα φίδια αγαπούν να κρύβονται στο χορτάρι, σε  σωρούς σκουπιδιών και κάτω από πέτρες) και μην αφήνετε τα ζώα ελεύθερα στους αγρούς και στα κτήματα. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο δαγκωθεί από ένα φίδι, το καλύτερο είναι να πάτε το ζώο στο πλησιέστερο νοσοκομείο για αντιοφικό ορό.

 

 


Μπορείτε να αναδημοσιεύσετε το άρθρο υπό την προϋπόθεση ότι αναφέρετε την πηγή με ενεργό link.

Οι πληροφορίες που παρέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Για οτιδήποτε περισσότερο, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρο της εμπιστοσύνης σας.