Κουτάβι και διατροφή: Η Σωστή διατροφή για το κουτάβι – vets.com.gr

Κουτάβι και διατροφή: Η Σωστή διατροφή για το κουτάβι -

Κουτάβι και διατροφή: Η Σωστή διατροφή για το κουτάβι –

Κουτάβι και διατροφή: Η Σωστή διατροφή για το κουτάβι –
Επτά βήματα για τη σωστή διατροφή του κουταβιού.
Ποιά λάθη δεν πρέπει να κάνετε με την διατροφή του κουταβιού


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Το κουτάβι σαν “κουτάβι” είναι μια πολύπλοκη υπόθεση με πολλές παραμέτρους άγχους, ευθυνών, γνώσεων αλλά και υποχρεώσεων. Η διατροφή του κουταβιού είναι μιά παράμετρος με πολύ ενδιαφέρον και μεγάλη ευθύνη, διότι η σωστή διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος της υγείας και της ζωής κάθε ζώου, ειδικά για την ηλικία των κουταβιών.
ΒΗΜΑ 1. Επιλέξτε τη σωστή τροφή ειδικά για το δικό σας κουτάβι. Ενώ είναι δελεαστικό, ειδικά σήμερα με την οικονομική κρίση, να οδηγηθούμε εύκολα στο φθηνό φαγητό, αυτό όμως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για το σκυλί σας. Επιλέξτε τροφές που ενσωματώνουν υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης από ψάρια, κοτόπουλο, αρνί, βοδινό, ή αυγά. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις επιλογές διατροφής. Αν σκοπεύετε να αλλάξετε το φαγητό του, το κάνετε πάντα σταδιακά, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα μιας στομαχικής διαταραχής.
ΒΗΜΑ 2.  Δώστε στο ζώο σας μικρές ποσότητες φαγητού σχεδιασμένες για κουτάβια και μάλιστα αρκετές φορές την ημέρα. Η ποσότητα της τροφής για κάθε γεύμα εξαρτάται από τη φυλή και το μέγεθος. Αυξήστε την ποσότητα εάν το κουτάβι φαίνεται πάρα πολύ αδύνατο, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου σας. Ο αριθμός των καθημερινών γευμάτων εξαρτάται από την ηλικία του κουταβιού. Έτσι λοιπόν έχουμε:
Για κουτάβι ηλικίας 6-12 εβδομάδων, τα γεύματα κυμαίνονται από 4 έως 5  ημερησίως.
Για κουτάβι ηλικίας
12-20 εβδομάδων, τα γεύματα δίνονται  4 φορές την ημέρα.
Για κουτάβι ηλικίας 
20+ εβδομάδων, τα γεύματα δίνονται 3 φορές την ημέρα.
Ακολουθήστε τις ειδικές κατευθυντήριες γραμμές τροφοδοσίας για σκυλιά μικρόσωμων φυλών. Πολύ μικρές φυλές όπως Yorkshire, Pomeranians, Chihuahuas επειδή είναι επιρρεπή σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χρειάζονται  περισσότερα γεύματα την ημέρα μέχρι τηνηλικία περίπου των 6 μηνών. Αυτό αποτρέπει τις διαταραχές σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, σύγχυση, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.
ΒΗΜΑ 3. Αποφύγετε τη διατροφή του κουταβιού μαζί σας. Αυτό οδηγεί το κουτάβι να τρώει άτσαλα, λαίμαργα, γρήγορα, ανθρώπινα φαγητά (όχι πάντα καλά για σκύλο) και στο τέλος να αφήνει το δικό του φαγητό.
ΒΗΜΑ 4. Παρέχετε πάντα επαρκή ποσότητα φρέσκου ​​νερού. Σε αντίθεση με τα φαγητό, θα πρέπει να υπάρχει ένα  μπολ με φρέσκο ​​νερό για το κατοικίδιο ζώο σας ανά πάσα στιγμή. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το κουτάβι σας θα ουρήσει λίγο μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού. Πάρτε τον στον ειδικό χώρο ή στην αυλή σας με λουρί, για να αποφύγετε δυσάρεστα ατυχήματα στο σπίτι.
ΒΗΜΑ 5. Προστατέψτε το σκυλί σας από τοξικές τροφές. Ο οργανισμός του κουταβιού σας είναι πολύ διαφορετικό από τον δικόν σας. Μερικά από τα τρόφιμα που είναι σε θέση να καταναλωσουν είναι επικίνδυνα τοξικά για κάθε κουτάβι. Μια λίστα  αυτών των τροφίμων: Σταφύλια, σταφίδες, τσάι, αλκοόλ, σκόρδο, κρεμμύδια, αβοκάντο, σοκολάτα.
ΒΗΜΑ 6. Παρακολουθήστε το κουτάβι σας  πτην ώρα που τρώει. Παρακολουθώντας το κουτάβι σας  είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγχετε την υγεία του. Π.Χ. αν φαίνεται αδιάφορο για το φαγητό του ξαφνικά, η συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται σε μια απλή περιφρόνηση της τροφής, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια παθολογική κατάστασηιατρική.
Είναι η υποχρέωση σας να παρατηρήτε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του.
ΒΗΜΑ 7. Μην ταΐζετε το σκύλο σας αποφάγια. Μπορεί να είναι δελεαστικό, οικονομικό, η εύκολη λύση, αλλά να θυμάστε ότι η ανθρώπινη διατροφή, μπορεί να κάνει το σκυλί σας ανθυγιεινά παχύσαρκο.
Για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία του κουταβιού σας, δώστε του να φάει τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για κουτάβια.
Αγνοείτε  εντελώς το κουτάβι την ώρα που τρώτε εσείς στο τραπέζι.
Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας τις τροφές από το δικό σας μενού, που είναι κατάλληλες για κουτάβια. Τέτοιες τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν στήθος κοτόπουλο, μπιφτέκια κυμά, ρύζι…
Αποφεύγετε να ταϊζετε το κουτάβι με
τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως π.χ. παγκρεατίτιδα.

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ ΣΑΣ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.