ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ: ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ -VETS
ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ -VETS
ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΖΩΩΝ- ΚΑΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΓΑΤΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*
Τι είναι η δυσοσμία το στόματος. Δυσοσμία του στόματος, που επίσης την ονομάζουμε και κακή αναπνοή, είναι αυτή η δυσάρεστη έως ανυπόφορη μυρωδιά, που προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα τόσο των σκύλων, όσο και των γατιών. Η κακή αναπνοή είναι μια κατά κοινή ομολογία, προβληματική κατάσταση, αν όχι για όλους, οπωσδήποτε για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ζώων. Είναι αποτέλεσμα διαφόρων αιτιών, που σχετίζονται συνήθως με το στόμα και σπάνια συνδέονται με άλλα προβλήματα υγείας.
Τι προκαλεί την δυσοσμία του στόματος. Η πιο κοινή αιτία της δυσοσμία του στόματος είναι η περιοδοντική νόσος, που προκαλείται από την πλάκα (βακτήρια). Τα βακτήρια προσελκύονται στην επιφάνεια των δοντιών μέσα σε λίγες ώρες τον καθαρισμό των δοντιών. Μέσα σε λίγες μέρες, η πλάκα γίνεται ένα ανοργανοποιημένο υλικό, την πέτρα. Σε όλες τις ηλικίες και κυρίως σε μεγάλες, τα ζώα που παρουσιάζουν πλάκα, πέτρα, ουλίτιδα εξελικτικά εμφανίζουν περιοδοντίκή νόσο (απώλεια των οστών). Αυτή η απώλεια των οστών μαζί με τις αλλαγές των φορτιών των βακτηριδίων έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή υδροθείου, που προκαλεί τη δυσοσμία του στόματος. Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή είναι:1.- Μεταβολικά νοσήματα (διαβήτης, ουραιμία,). 2.- Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (ρινίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, νεοπλασία). 3.- Γαστρεντερικά νοσήματα (μεγαλοοισοφάγος, νεοπλασία, ξένο σώμα). 4.- Δερματολογικά νοσήματα (πυόδερμα). 5.- Διατροφικές παρεκτροπές (δυσώδη τρόφιμα, όταν το ζώο τρώει κόπρανα). 6.- Στοματικά προβλήματα που δεν σχετίζονται με περιοδοντική νόσο (φαρυγγίτιδα, νεοπλασίες, ύπαρξη ξένων σωμάτων, τραύματα, μολυσματικοί παράγοντες όπως τα βακτηρίδια, μύκητες και ιοί, αυτοάνοσα νοσήματα…)
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσοσμία του στόματος. Εκτός από την έντονη δυσοσμία, τα ζώα παρουσιάζουν πόνο, διότι η περιοδοντική νόσος είναι επώδυνη. Ορισμένοι σκύλοι και γάτες έχουν σοβαρό πρόβλημα στο μάσημα σκληρών τροφών και κάποια ζώα φέρνουν συχνά το πόδι στο στόμα τους.
Διάγνωση για τη δυσοσμία του στόματος. Η κακή αναπνοή μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μυρίζοντας την αναπνοή του σκύλου ή της γάτας. Αν υπάρχει η δυσάρεστη οσμή, η δυσοσμία του στόματος σαν παθολογική κατάσταση είναι δεδομένη. Ένας κτηνίατρος με εξέταση του ζώου είναι σε θέση να κάνει διάγνωση της κακής αναπνοής εντοπίζοντας ακριβώς την αιτία που την προκαλεί. Εάν η διάγνωση δεν είναι προφανής μετά από τη γενική εξέταση του ζώου, τότε πρέπει να γίνει πλήρης αιματολογικός έλεγχος για την διακρίβωση της αιτίας.
Θεραπέια της δυσοσμίας του στόματος. Η θεραπεία της δυσοσμίας του στόματος εξαρτάται από την αιτία. Υπάρχουν τέσσερα στάδια της περιοδοντικής νόσου. Τα δύο πρώτα (αρχική ουλίτιδα) αντιμετωπίζονται με έναν καθαρισμό των δοντιών από τον κτηνίατρο. Δεδομένου ότι η περιοδοντική νόσος παρουσιάζει οστική απώλεια, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή εξαγωγή δοντιού. Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν τα βακτήρια, που προκαλούν τη περιοδοντική νόσο και τη δυσοσμία του στόματος. Καθημερινές πλύσεις της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών στο σπίτι βοηθούν πολύ. Πλύσεις με υλικά που περιέχουν χλωροεξιδίνη είναι χρήσιμες. Επίσης ενδείκνυται η χρήση του κιτρικού ψευδαργύρου για την εξουδετέρωση της οσμής λόγω του παραγόμενου υδροθείου. Για όλα αυτά πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο – οδοντίατρο.
Πρόγνωση για τη δυσοσμία του στόματος. Γενικά η πρόγνωση είναι πολύ καλή. Μόλις αντιμετωπιστεί η νοσολογική κατάσταση που προκαλεί τη δυσοσμία του στόματος, τότε το σύμπτωμα θα εξαφανιστεί. Λόγω της περιοδοντικής νόσου, απαιτείται καθημερινό βούρτσισμα δοντιών. Το βούρτσισμα των δοντιών και οι στοματκές πλύσεις θα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας και της ευχάριστης αναπνοής. Να επισκέπτεσθε τακτικά κτηνίατρο – οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο των δοντιών του ζώου σας. Αν τα ούλα και τα δόντια του του αγαπημένου σας κατοικιδίου, είναι σε καλή κατάσταση αυτό θα αντανακλάται και στην αναπνοή του.
* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ