Δημόσια υγεία: Νόσος Lyme- Μπορελίωση. – vets.com.gr

Δημόσια υγεία: Νόσος Lyme- Μπορελίωση.
Που οφείλεται η εμφάνιση της μπορελίωσης;
H σημασία των κροτώνων για την εμφάνιση της ασθένειας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Η μπορελίωση ή νόσος του Lyme ειναι ζωοανθρωπονόσος και προσβάλλει ανθρώπους που ζουν, σε περιοχές με δάση, στην ύπαιθρο (αγρότες, κτηνοτρόφοι) και η έκθεσή τους σε κρότωνες είναι πιο εύκολη. Το νόσημα προκαλείται από βακτήρια, τις σπειροχαίτες του συμπλέγματος Borrelia burgdorferi που περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 είδη. Είναι λοιμώδες, μεταδίδεται με ειδικούς κρότωνες και οφείλεται στη σπειροχαίτη borrelia burgdorferi. Όταν ένα τσιμπούρι προσκολλάται στο ανθρώπινο δέρμα και είναι μολυσμένο με μπορρέλια, το βακτήριο περνάει στο αίμα και μεταναστεύει στους ιστούς αποφεύγοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι προκαλείται η λοίμωξη που ονομάζεται Lyme ή μπορρελίωση η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1975. Ονομάστηκε Lyme στην Αμερική αλλά στην Ευρώπη επεκράτησε ο όρος μπορρελίωση (συχνά αναφέρεται ως Lyme bοrreliosis). Εδώ πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αφαιρεθεί το τσιμπούρι από το σώμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Συμπτώματα της νόσου μπορελίωσης – lyme: Τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγες μέρες μετά τη μοιραία επαφή μολυσμένου κρότωνα και ανθρώπου, η οποία είναι παρατεταμένη με χρονικό όριο τις 24 ώρες τουλάχιστον.Το πρώτο σύμπτωμα είναι ένα μηκνησμώδες στρογγυλό εξάνθημα. Στη συνέχεια τα πράγματα σοβαρεύουν με πυρετό, αρθρίτιδα, μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα, Καθώς η  μπορρελίωση προσβάλλει τις αρθρώσεις, την καρδιά και το νευρικό σύστημα και μελετάται με ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, ωστόσο υπάρχουν πολλά κενά στην κατανότηση της ασθένειας. Τα ετήσια κρούσμα αναφέρεται ότι είναι 14-140 ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη αλλά διαφέρουν αρκετά από περιοχή σε περιοχή.

Η διάγνωση της ασθένειας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ίσως στην αρχή ο γιατρός να μην σκεφτεί ότι ο ασθενής πάσχει από μπορρελίωση. Ακόμα και αν η εξέταση δείξει αντισώματα έναντι της Borrelia burgdorferi στον οργανισμό αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ασθενής πάσχει από μπορρελίωση. Ίσως να χρειαστεί να επαναληφθούν αρκετές φορές οι εξετάσεις για να διαγνωσθεί τελικά η ασθένεια.

Οι μολυσμένοι από τη νόσο σκύλοι δεν μεταδίδουν τη νόσο άμεσα στον άνθρωπο, αλλά πιθανό να είναι οι μεταφορείς του κρότωνα στο ανθρώπινο περιβάλλον. Σε περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση της νόσου, η χρήση των ειδικών εντομοαπωθητικών είναι επιβεβλημένη. Ο ρόλος των κροτώνων είναι σημαντικότατος για την συγκεκριμένη νόσο. Η αντιμετώπιση τους είναι αναγκαία και γίνεται  με τα είδικά αποπαρασιτικά και εντομοαπωθητικά που υπάρχουν στο εμπόριο. Ο κτηνίατρος σας, είναι ο κατάλληλος για να σας συστήσει το συγκεκριμένο προϊόν, με την ανάλογη σύσταση, που στη περίπτωση της νόσου του Λάϊμ, πρέπει απαραιτήτως να περιέχει αμιτράζη ή τον συνδιασμό περμεθρίνης – ιμιδακλοπρίδη.

 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ. Oι ερευνητές βρίσκουν την Νοσο Λάιμ. στο εντυπωσιακό νούμερο των 3.317 περιπτώσεων. Όλες αναφέρθηκαν στο διάστημα 1987 – 2003 στην Κροατία. Η ΒΔ Κροατία είχε την υψηλότερη συχνότητα.

Ελβετία: Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η συχνότητα της μεταδιδόμενης από τσιμπούρι εγκεφαλίτιδας, έχει σαφώς αυξηθεί από το 2004 και αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στη Νοσο Λάιμ”
.

Αμερική: Η νόσος λάιμ είναι η συχνότερη μεταδιδόμενη λοιμώσης νόσος, μέσω ξενιστή, στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται 12.000 περίπου περιπτώσεις ετησίως. 

Ιταλία: 24 περιπτώσεις Νοσου Λάιμ καταγράφηκαν κατά το έτος 2007. Να θυμάστε βεβαια οτι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, λόγω της ανεπάρκειας δοκιμών και διάγνωσης.