Δημόσια υγεία.: Λεϊσμανίαση, καλαζάρ και η υγεία του ανθρώπου. – vets.com.gr

Δημόσια υγεία.: Λεϊσμανίαση, καλαζάρ και η υγεία του ανθρώπου.
H Λεϊσμανίαση στον άνθρωπό.
Υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο από τη μόλυνση του με Λεϊσμανίαση;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ

Ανθρωποι κάθε ηλικίας κινδυνεύουν να αρρωστήσουν από λεϊσμανίαση, αν κατοικούν ή επισκέπτονται περιοχές στις οποίες η νόσος ενδημεί.

1. ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ

   Γενικά μας απασχολούν οι δύο κύριες μορφές της νόσου, η δερματική και η σπλαχνική που είναι και η σοβαρότερη. Οι άνθρωποι με δερματική λεϊσμανίαση θα αναπτύξουν τα πρώτα έλκη του δέρματος συνήθως μέσα σε μερικές εβδομάδες από τη στιγμή που θα τους τσιμπήσει η μολυσμένη σκνίπα. Σε αντίθεση οι άνθρωποι με σπλαγχνική λεϊσμανίαση συνήθως αρρωσταίνουν εντός μερικών μηνών από τη στιγμή που θα μολυνθούν και δυστυχώς χωρίς ορατά συμπτώματα.

2,-ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.

   Αν νομίζετε ή αν φοβάστε ότι υπάρχει κίνδυνος να έχετε μολυνθεί από λεϊσμανίαση, ειδικά αν έχετε ταξιδέψει σε μια περιοχή όπου η λεϊσμανίαση βρίσκεται σε έξαρση, ή αν έχετε αναπτύξει πληγές του δέρματος που δεν θεραπεύονται, τότε καλόν είναι να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού γιατρού, να επισκευθείτε ένα δημόσιο νοσοκομείο, ή να κάνετε μια εξέταση αίματος στο Ελληνικό Ινστιντούτο Παστέρ. Το Ελληνικό Ινστιντούτο Παστέρ είναι το κέντρο αναφοράς της Λεϊσμανίασης στην Ελλάδα. Τέλος είναι πολύ πιο σπάνιο να μολυνθεί κάποιος από σπλαγχνική λεϊσμανίαση.

3.-ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ Η ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ

   Ασφαλώς και υπάρχει. Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή παρασιτική νόσο. Συγκεκριμένα για την δερματική λεϊσμανίαση οι πληγές του δέρματος πιθανά να επουλωθούν από μόνες τους, αλλά αυτό μπορεί να πάρει μήνες ή και χρόνια, χωρίς ασφάλεια του τι πρόκειται να επιφέρουν στον οργανισμό. Οι πληγές μπορεί να αφήσουν μόνιμες ουλές. Αν λοιπόν δεν αντιμετωπισθεί σωστά η νόσος, τότε η λοίμωξη που ξεκίνησε από το δέρμα εξαπλώνεται στη μύτη ή το στόμα και προκαλεί έλκη (λεϊσμανίαση βλεννογονική ή βλεννογονοδερματική). Αυτό μπορεί να συμβεί με ορισμένα από τα είδη του παρασίτου που βρέθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Η βλεννογονική λεϊσμανίαση ενδέχεται να μην παρατηρηθεί για αρκετά χρόνια μετά την αρχική εμφάνιση των δερματικών πληγών, ή ακόμα και μετά την επούλωση τους. Ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή της βλεννογονικής λεϊσμανίασης είναι η θεραπεία της δερματικής λεϊσμανίασης πριν ακόμα επεκταθεί η λοίμωξη.

   Ως προς την σπλαγχνική λεϊσμανίαση τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και αυτό γιατί αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά, τότε δυστυχώς η σπλαγχνική λεϊσμανίαση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.

ΑΝ ΕΧΩ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΩ ΞΑΝΑ;

   Ασφαλώς και υπάρχει κίνδυνος για επαναμόλυνση. Αρκετοί άνθρωποι που είχαν δερματική λεϊσμανίαση, επανεμφάνισαν τη νόσο περισσότερες φορές από μία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα τα προληπτικά μέτρα που αφέρονται στα διάφορα άρθρα μας και ειδικά αν ζείτε σε περιοχές υψηλού κινδύνου σχετικά με τη λεϊσμανίαση.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ;

Από το 1998 έως το 2005 έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα 291κρούσματα σπλαγχνικής και 20 κρούσματα δερματικής λεϊσμανίασης. (Πηγή World Health Organisation). Όπως φαίνεται η ετήσια μόλυνση ανθρώπων κυμαίνεται περίπου στα 40 άτομα.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗΣ

Στη σπλαγχνική λεϊσμανίαση η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 6 εβδομάδες έως 6 μήνες. Εντούτοις έχουν αναφερθεί περίοδοι επώασης από 10 ημέρες έως 10 χρόνια..