Δημόσια υγεία.: Εχινόκκοκος και τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την υγεία του ανθρώπου – vets.com.gr

Δημόσια υγεία.: Εχινόκκοκος και τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την υγεία του ανθρώπου
Άνθρωπος και εχινίκκοκος, μετάδοση, επώαση, συμπτώματα, πρόληψη.
Πως μολύνεται ο άνθρωπος με εχινόκκοκο;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΜΑΡΤΙΝ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ

    Η εχινοκοκκίαση είναι μια παρασιτική ζωοανθρωπονός, που προκαλείται από είδη ταινιών που ανήκουν στο γένος Echinococcus, το οποίο περιλαμβάνει το Echinococcus granulosus και το Echinococcus multilocularis. Στην Ελλάδα απαντάται το Echinonococcus granulosus.

Πολλά έχουν λεχθεί για τον εχινόκοκκο, τον τρόπο μετάδοσής του και τη νόσο που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο. Μερικά από τα συχνότερα που λέγονται είναι ότι δεν πρέπει να καταπίνουμε τρίχες σκύλου, δεν πρέπει να έχουμε σκύλο στο σπίτι ή το περιβόλι και πρέπει πάντα να πλένουμε καλά τα χέρια και τα λαχανικά για να μην πάθουμε εχινοκόκκωση. Τι απ’ όλα αυτά, όμως, είναι αλήθεια ; Τι είναι ακριβώς ο εχινόκοκκος, τι μπορούμε να πάθουμε από αυτόν, πως μεταδίδεται και πόσο εύκολο είναι, εν τέλει, να νοσήσουμε από αυτόν ;

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗΣ Ο άνθρωπος μολύνεται από εχινοκοκκίαση άμεσα με την κατάποση αυγών της ταινίας από μολυσμένο με εχινόκοκκο σκύλο, ο οποίος αποτελεί και τον τελικό ξενιστή του παρασίτου και έμμεσα. με την κατανάλωση μολυσμένης από αυγά εχινόκοκκου τροφής, όπως είναι κυρίως τα λαχανικά που καταναλώνονται ωμά, άπλυτα ή ατελώς πλυμένα.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: Η μόλυνση του ανθρώπου με τα αυγά του παρασίτου μπορεί να επιτελεστεί με :
1.Απευθείας από το μολυσμένο σκύλο, εφόσον κάποια από αυτά έχουν κολλήσει στο τρίχωμά του ή από τον χειρισμό αντικειμένων μολυσμένων με κόπρανα σκύλου.
2. Από την επιμόλυνση τροφίμων από μηχανικούς μεταφορείς των αυγών, όπως διάφορες μύγες, κυρίως, όμως. 3.Από τη βρώση, μολυσμένων με αυγά του παρασίτου, άπλυτων φρούτων και λαχανικών.
4.Τέλος, ως αναφορά τον E. multilocularis η μόλυνση των ανθρώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί και από τη γούνα της αλεπούς κατά την επεξεργασία της, πάνω στην οποία έχουν κολλήσει τα αυγά του. Η τελευταία πιθανότητα μόλυνσης αφορά, κυρίως, τους ανθρώπους που δουλεύουν στα βυρσοδεψία.

ΕΠΩΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ Η περίοδος επώασης στον άνθρωπο είναι συνήθως μακρόχρονη καθώς κυμαίνεται από 12 μήνες έως και αρκετά έτη

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗΣ  Η εχινοκοκκίαση προκαλεί τη δημιουργία κύστης σε ένα ή περισσότερα ζωτικά όργανα. Η κύρια και συχνότερη προσβολή οργάνων είναι αυτή των πνευμόνων και του ήπατος. Το είδος των συμπτωμάτων εξαρτάται από το όργανο που εντοπίζεται η κύστη και από το μέγεθος της κύστης. Η εχινοκοκκίαση σε ζωτικά όργανα, όπως του εγκεφάλου, της καρδιάς και των νεφρών είναι αυτονόητο συνήθως η εξέλιξη να είναι δυσμενής.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗΣ Η διάγνωση της εχινοκοκκίασης γίνεται με 1.) Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία, που μπορούν να καταδείξουν τις κύστες, και 2.) Αιματολογικές εξετάσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗΣ Η θεραπεία της εχινοκοκκίασης στον άνθρωπο περιορίζεται μόνο στη χειρουργική επέμβαση και μόνο.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΙΑΣΗΣ Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι νόσος υποχρεωτικής δήλωσης σύμφωνα με το νόμο. Η πρόληψη επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων υγιεινής που μας προστατεύουν από τη μετάδοση της νόσου.
1.) Να μην ταΐζουμε τους σκύλους με ωμά ή ατελώς ψημένα σπλάχνα ζώων ούτε να τους επιτρέπουμε να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
2.) Κάθε οικογένεια που έχει σκύλο να φροντίζει για τον τακτικό κτηνιατρικό έλεγχο και τον αποπαρασιτισμό του. Υπάρχουν στο εμπόριο πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων για τον σωστό και αξιόπιστο αποπαρασιτισμό του κατοικίδιου σας. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας για περισσότερες λεπτομέρειες.
3.) Να μην αφήνουμε το σκύλο μας να τρώει οτιδήποτε, κυρίως τα σκυλιά της υπαίθρου, όπου εύκολα μπορεί να βρεθούν πεταμένα σπλάχνα μηρυκαστικών. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΧΙΝΙΚΟΚΚΙΑΣΕΩΣ. Η πρόληψη είναι καταλυτική αν όλα τα προς κρεοπαραγωγή φυτοφάγα σφάζονται και επιθεωρούνται από τους εντεταλμένους Κτηνιάτρους σε οργανωμένα σφαγεία, ενώ ο κτηνιατρικός μακροσκοπικός έλεγχος πρέπει να είναι ενδελεχής, δηλαδή να απορρίπτονται και κυρίως να καταστρέφονται επιμελώς τα σπλάχνα, που έχουν κύστεις κυρίως πρέπει να προσεχθεί η καταστροφή γιατί αν πεταχτούν θα γίνουν βορά των αδέσποτων σκύλων.
4.) Να πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά, κυρίως αυτά που καταναλώνονται ωμά και
5.) Να πλένουμε καλά τα χέρια μας.

ΤΕΛΙΚΑ  πόσο συχνό είναι όμως, το νόσημα στην πράξη και πόσο πολύ θα πρέπει να ανησυχούμε για την μετάδοσή του διαμέσου του σκύλου;  Στη χώρα μας, σε μία σχετική έρευνα βρέθηκε ότι οι σκύλοι ήταν μολυσμένοι από Echinococcus granulosus granulosus σε ποσοστό 0,17%! και ότι στον άνθρωπο, ο ετήσιος δείκτης μόλυνσης είναι 3-4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.