Δερματικές παθήσεις σε σκυλιά. ΜΕΡΟΣ 1ον – vets.com.gr

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.
ΜΕΡΟΣ 1ον Αλλεργική Δερματίτιδα, Εξιδρωματική Λοίμωξη, Θυλακίτιδα, Έκζεμα προσώπου, Σμηγματόρροια, Λειχήνα, Αλωπεκία, Ψώρα (ακάρεα).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Προβλήματα του δέρματος στα σκυλιά. Ο ήχος ενός σκύλου που συνεχώς ξύνεται ή γλείφεται μπορεί να είναι τόσο πολύ ενοχλητικός, όσο δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Ασφαλώς όμως και δεν φταίει ο σκύλος σας για αυτή του την συμπεριφορά, η αιτία είναι κάποια πάθηση του δέρματος. Η πιθανή αιτία ποικίλει και μπορεί να κυμαίνεται από παράσιτα, αλλεργίες ή σε κάποια υποκείμενη νόσο.

1.- Αλλεργική Δερματίτιδα: Τα σκυλιά μπορούν να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στα διάφορα προϊόντα καλλωπισμού, σε τρόφιμα, και σε περιβαλλοντικούς ερεθισμούς, όπως η γύρη, η σκόνη, το τσιμπήματα εντόμων κ.α. Ένα σκυλί με αλλεργία μπορεί με μια ματιά στο δέρμα του, να διαπιστωθεί ένα άσχημο εξάνθημα. Τα κορτικοστεροειδή φυσικά και δεν θεραπεύουν την κατάσταση, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στα εξανθήματα με κνησμό. Η αποτελεσματική θεραπεία είναι να εντοπιστούν ποια αλλεργιογόνα είναι υπεύθυνα και να αποφεύγεται η έκθεση του σκύλου σε αυτά.

2.-Εξιδρωματική Λοίμωξη: Αν ο σκύλος σας δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει το ξύσιμο στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή γλείφει τα δάχτυλα των ποδιών του, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για να ελέγξετε το υπεύθυνο υλικό για μια μόλυνση. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν ερεθισμένο, φαγούρα, ή αποχρωματισμό του δέρματος. Η λοίμωξη συνήθως προσβάλλει τα πόδια ή τα αυτιά, όπου το υλικό που συσσωρεύεται στα σημεία αυτά, βρίσκει τον ιδανικό χώρο για να αναπτυχθεί. Μολύνσεις εξιδρωματικές είναι εύκολο να εντοπιστούν και συνήθως ανταποκρίνονται καλά με μια κρέμα τοπικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η κατάσταση είναι πιο σοβαρή χρειάζεται καλλιέργεια του υλικού, ώστε ο κτηνίατρός σας να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.

3.-Θυλακίτιδα: Επιπολής βακτηριακή θυλακίτιδα είναι μια δερματική μόλυνση που προκαλεί έλκη, οιδήματα, και ρήξη της συνέχειας του δέρματος. Αυτές οι ανωμαλίες του δέρματος είναι πιο εύκολο να γίνουν αντιληπτές σε κοντότριχα σκυλιά. Στην περίπτωση σκύλων με μακρύ τρίχωμα τα πρώτα συμπτώματα είναι το θαμπό τρίχωμα και στη συνέχεια φολίδες του δέρματος. Θυλακίτιδα εμφανίζεται συχνά σε συνδυασμό και με άλλα δερματικά προβλήματα, όπως η ψώρα, οι αλλεργίες, ή κάποιος τραυματισμός. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά από το στόμα, αντιβακτηριακές αλοιφές ή ειδικά θεραπευτικά σαμπουάν τα οποία πρέπει να σας υποδείξει ο κτηνίατρος.

4.-Έκζεμα προσώπου: Ένας άλλος τύπος βακτηριακής λοίμωξης, είναι το μολυσματικό κηρίο, που το συναντάμε συχνά στα κουτάβια. Προκαλεί φουσκάλες με συλλογή πύου, που μπορεί να σπάσουν και να δημιουργηθεί κρούστα. Οι φουσκάλες συνήθως αναπτύσσονται στα άτριχα σημεία της κοιλιάς. Το μολυσματικό κηρίο σπάνια εξελίσσεται σε σοβαρό και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα τοπικό διάλυμα και με το ανάλογο θεραπευτικό σαμπουάν. Σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων, η λοίμωξη αυτή μπορεί να εξαπλωθεί ή να επιμένει.

5.-Σμηγματόρροια: Η σμηγματόρροια προκαλεί βλάβες στο δέρμα του σκύλου, που γίνεται λιπαρό και να αναπτύσσεται πιτυρίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μια γενετική ασθένεια που αρχίζει όταν ένα σκυλί είναι ακόμα νέο και το συνοδεύει για όλη του τη ζωή. Τα περισσότερα σκυλιά με σμηγματόρροια παρουσιάζουν πιτυρίδα ως επιπλοκή κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος, όπως είναι οι αλλεργίες ή οι ορμονικές ανωμαλίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας, ώστε τα συμπτώματα να μην επαναληφθούν.

6.- Λειχήνα: Παρά την εμφάνιση τους, που μοιάζει με κύκλο δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι, αλλά από έναν μύκητα. Οι λειχήνες μοιάζουν με κυκλικές κηλίδες που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά συνήθως βρίσκονται συχνά στο κεφάλι του σκύλου, στα πόδια και στα αυτιά. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η φλεγμονή, οι φολιδωτές κηλίδες, και η απώλεια τριχών που συχνά περιβάλλει τις βλάβες. Τα κουτάβια μικρότερα από χρόνο είναι πιο ευαίσθητα, και η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των σκύλων, αλλά και στους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων. Διάφορες αντι-μυκητιακές θεραπείες είναι διαθέσιμες καθώς και ειδικά θεραπευτικά σαμπουάν.

7.-Αλωπεκία: Όποιος μοιράζεται το σπίτι του με σκυλί γνωρίζει καλά ότι τα ρίχνουν το τρίχωμά τους. Πόσο και πότε η πτώση του τριχώματος είναι φυσιολογική εξαρτάται από τη φυλή, από την εποχή του έτους, και από το περιβάλλον. Αλλά μερικές φορές όμως, το άγχος, η κακή διατροφή, ή μία ασθένεια μπορεί να είναι η αιτία για ένα σκυλί να χάσει περισσότερο τρίχωμα από το συνηθισμένο. Αν η μη φυσιολογική ή υπερβολική πτώση του τριχώματος επιμείνει για περισσότερο από μία εβδομάδα, ή αν παρατηρήσετε κηλίδες στο τρίχωμα του ζώου σας επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

8.-Ψώρα (ακάρεα): Η ψώρα των ζωών είναι μια διαταραχή του δέρματος που προκαλείται από μικροσκοπικά παράσιτα που ονομάζονται ακάρεα. Η Σαρκοπτική ψώρα, η γνωστή ψώρα του σκύλου, μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των σκύλων και μπορεί επίσης να μεταδοθεί και σε ανθρώπους, αλλά ευτυχώς τα παράσιτα αυτά δεν επιβιώνουν στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός, κόκκινο δέρμα, πληγές, και απώλεια τριχών. Τα αυτιά του σκύλου, το πρόσωπο και τα πόδια προσβάλλονται συνηθέστερα. Ένα άλλο είδος ψώρας των σκύλωνείναι η δεμοδηκτική ψώρα που μπορεί να προκαλέσει φαλακρά σημεία, εφελκιδοποίηση, και πληγές, αλλά αυτή δεν είναι μεταδοτική μεταξύ των ζώων ή ανθρώπων. Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος της ψώρας.