Γηριατρική ζώων: Αλτσχάιμερ ( alzheimer) σε ζώα – Σύνδρομο γνωστικής δυσλειτουργίας σε σκύλο και σε γάτα – vets.com.gr

Γηριατρική ζώων: Αλτσχάιμερ ( alzheimer) σε ζώα
Σύνδρομο γνωστικής δυσλειτουργίας σε σκύλο και σε γάτα
Τι είναι το Σύνδρομο Γνωστική Δυσλειτουργίας (CDS);
Αλτσχάιμερ σε ζώα και ο ρόλος της ντοπαμίνης
Πόσο συχνά εμφανίζεται το αλτσχάιμερ στο σκύλο;
Προσβάλλεται η γάτα από αλτσχάιμερ;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Μερικές φορές σε κάποια μεγάλης ηλικίας σκυλιά, ίσως θα έχετε παρατηρήσει ότι σκοντάφτουν εύκολα στο παραμικρό εμπόδιο στο δρόμο, στο χαλί ή ότι χάνουν τον προσανατολισμό τους ακόμα και μέσα στο σπίτι. Στα τελευταία δέκα χρόνια, οι κτηνίατροι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν, μετά από μακροχρόνια μελέτη, ότι οι σοβαρές νοητικές λειτουργίες στα ζώα και κυρίως στα ηλικιωμένα ζώα, δεν έχουν μεγάλες διαφορές από αυτές των γηρασμένων ανθρώπων. Ένας σκύλος που αρχίζει να εμφανίζει σημεία ξαφνικής σύγχυσης, αλλαγής στην προσωπικότητα. ή μπορεί να χάνει την επαφή του με το περιβάλλον και τα αφεντικά του, τότε μιλάμε για το σύνδρομο της γνωστικής δυσλειτουργίας.

   Τι είναι το Σύνδρομο Γνωστική Δυσλειτουργίας (CDS); Μιλάμε για τον εκφυλισμό του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος σε σκύλους και βέβαια είναι μια πάθηση, που σε γενικές γραμμές είναι συγκρίσιμη με τη νόσο του Alzheimer στον άνθρωπο. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι, το Αλτσχάιμερ, προκαλείται από φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο και από τις αλλαγές στις χημικές ουσίες του εγκέφαλου, και δεν αποτελεί μέρος της φυσιολογικής γήρανσης, κάτι που συμβαίνει με τα ζώα Το σύνδρομο της γνωστικής δυσλειτουργίας οδηγεί σε επιδείνωση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ζώου, προκαλώντας συμπεριφοριστικές αλλαγές, που μπορούν να διαταράξουν τη ζωή των ζώων συντροφιάς και των οικογενειών που τα φροντίζουν. Το 62% των σκύλων μεταξύ των ηλικιών 11 και 16 ετών εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα του συνδρόμου γνωστικής δυσλειτουργίας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται καθώς ανεβαίνει ή ηλικία των σκύλων.

   ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ του συνδρόμου γνωστικής δυσλειτουργίας. Τα κύρια συμπτώματα αυτής της νόσου είναι: Απομόνωση και απομάκρυνση από την οικογένεια. Μικρότερο ενδιαφέρον για προσοχή και χάιδεμα. Περισσότερη διάρκεια ύπνου την ημέρα και λιγότερο τη νύχτα. Άσκοπη βάδιση και περιπλάνηση. Αδιαφορία για γνωστές εντολές και αδυναμία εκτέλεσης των αναγκών στο συγκεκριμένο χώρο. Κοιτάζουν τους τοίχους ή το χώρο και “κολλάνε” σε οικεία μέρη, όπως σε γωνίες ή πίσω από τα έπιπλα . Δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ονόματος τους. Δεν αναγνωρίζουν τα μέλη της οικογένειας ή άλλα γνωστά άτομα Εμφανίζουν συχνά πανικό και τρόμο καθώς και μειωμένη δραστηριότητα

   Εάν υποψιάζεται ότι ο σκύλος σας πάσχει από το σύνδρομο γνωστικής δυσλειτουργίας, ο κτηνίατρος σας μπορεί να κάνει μια λεπτομερή εξέταση της συμπεριφοράς και ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας. Μπορεί επίσης να κάνει μια γενική εξέταση με έμφαση στα νευρολογικά σημεία και εξετάσεις αίματος (γενική και βιοχημικές),ούρων για να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Τέτοιες καταστάσεις είναι ο υποθυρεοειδισμός, προβλήματα στα νεφρά, η αρθρίτιδα, καθώς και η απώλεια ακοής και όρασης.

   ΘΕΡΑΠΕΙΑ του συνδρόμου γνωστικής δυσλειτουργίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για το σύνδρομο γνωστικής δυσλειτουργίας. Υπάρχουν όμως κάποια φάρμακα που διατίθενται για τη θεραπεία του συνδρόμου γνωστικής δυσλειτουργίας στο σκύλο. Τα φάρμακα αυτά λειτουργούν αυξάνοντας την ποσότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο του σκύλου. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, που είναι απαραίτητος στον εγκέφαλο για την κανονική λειτουργία του. Η χορήγηση ντοπαμίνης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αν και βεβαίως ούτε πανάκεια είναι, ούτε μπορεί να λειτουργεί το ίδιο καλά σε όλους τους σκύλους. Η χορήγηση αυτών των φαρμάκων σκοπό έχει να βοηθήσει τα σκυλιά που πάσχουν από γνωστική δυσλειτουργία, να σκέφτονται πιο καθαρά, να θυμούνται περισσότερο, να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της οικογένειας, και γενικότερα να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

   Μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν το σύνδρομο της γνωστικής δυσλειτουργίας προσβάλει και τις ηλικιωμένες γάτες. Επίσης σε περίπτωση που υπάρχει υποψία, ότι ίσως μια γάτα πάσχει από το σύνδρομο της γνωστικής δυσλειτουργίας, τότε δυστυχώς, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε καθόλου, διότι απλά, δεν υπάρχει κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα και καμιά θεραπεία.