Εξωτικά ζώα: Ψάρια. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ψάρια. – vets.com.gr
Εξωτικά ζώα: Ψάρια. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ψάρια.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ
Τα ψάρια αποτελούν περισσότερα από το ήμισυ όλων των γνωστών σπονδυλωτών του πλανήτη. Από τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί φέρονται να υπήρξαν τα πρώτα σπονδυλωτά του πλανήτη που υπολογίζεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια. Χαρακτηρίζονται από λέπια, βράχεια και πτερύγια. Πρόκειται μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη ομοταξία των σπονδυλωτών ζώων που φέρονται προσαρμοσμένα στην υδρόβια ζωή. Πρόκειτα για ζώα ψυχρόαιμα με έντονο το φαινόμενο της ποικιλοθερμίας.
Η μεγάλη κατηγορία των ψαριών περιλαμβάνει 28.000 γνωστά είδη. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη – σχεδόν 27.000 – είναι λεπτά ψάρια ( σολομός, χρυσόψαρος, χέλια, ιππόκαμπους, οξύρρυγχο…). Υπάρχουν περίπου 970 είδη καρχαριών και είδη των οποίων ο σκελετός αποτελείται από ελαφρούς και ευέλικτους χόνδρους αντί των οστών. Κάποια από τα είδη αυτά ζουν στο αλμυρό νερό και κάποια άλλα στο γλυκό. Ανάλογα με το που ζουν χαρακτηρίζονται σε αφρόψαρα, σε πετρόψαρα, και σε βαθύβια ή αβυσσαία.
Όλα τα ψάρια αντί των πνευμόνων, για την ολοκλήρωση της αναπνοής έχουν βράγχια. Για την ανοπνοή του ένα ψάρι δεσμεύει μεγάλη ποσότητα από το οξυγόνο του νερού και στη συνέχεια το ωθεί στα νηματοειδή βράγχια του. Με τη βοήθεια ενός δίκτυου τριχοειδών αγγείων γίνεται η ανταλλαγή διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου. Μερικά ψάρια μπορούν επίσης να αναπνέουν αέρα και μάλιστα μερικά να επιβιώσουν στη γη για αρκετές ημέρες.
Τα ψάρια κυκλοφορούν στο περιβάλλον τους, με τη βοήθεια των πτερυγίων. Η ανατομική ρύθμιση είναι σετ συζευγμένων πτερυγίων. Συνήθως είναι, ένα ή δύο ραχιαία πτερύγια, ένα εδρικό και ένα του πτερυγίου της ουράς. Το πτερύγιο της ουράς χρησιμοποιείται για πρόωση, ενώ τα άλλα χρησιμοποιούνται κυρίως για την πλοήγηση και τη σταθεροποίηση.
Με τόσα πολλά είδη που υπάρχουν, τα ψάρια έχουν απίστευτα μεγάλη ποικιλία. Τα περισσότερα ψάρια έχουν μικρό εγκέφαλο, αλλά οι καρχαρίες και κάποια ψάρια του γλυκού νερού στην Αφρική έχουν εγκέφαλο τόσο μεγάλο, όσο τα πτηνά και τα θηλαστικά σε σχέση πάντα με το μέγεθος του σώματος. Ένα σάκος γεμάτο αέρα που διαθέτουν τα ψάρια τους επιτρέπει κ να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν χωρίς σπατάλη ενέργειας.
Στα ψάρια δεν παρατηρείται έντονη σεξουαλική διμορφία, με συνέπεια τ΄ αρσενικά να μη διαφέρουν και πολύ από τα θηλυκά, χωρίς αυτό να μην έχει τις εξαιρέσεις του. Σημειώνεται πως όλα σχεδόν τα ψάρια είναι ωοτόκα, ενώ κάποια εξ αυτών κρατούν τα αυγά μέχρι να εκκολαφθούν όπου και γεννούν έτοιμα τα μικρά τους.
Τα ωοτόκα ψάρια γεννούν τ΄ αυγά τους συνήθως ελεύθερα στο υγρό περιβάλλον και εκεί τα αρσενικά πλησιάζουν για να τα γονιμοποιήσουν με το σπέρμα τους. Η αναπαραγωγή των ψαριών με τον τρόπο αυτό παρουσιάζει τεράστιες απώλειες αφού το θηλυκό σε κάθε ωοτοκία υπολογίζεται (για κάποια είδη) ότι γεννά μέχρι και 10 εκατομμύρια αυγά, όπου ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξ αυτών καταστρέφεται.
Γενικά τα ψάρια χαρακτηρίζονται ως παμφάγα με τάσεις άλλων σε σαρκοφαγία και άλλων σε χορτοφαγία. Τα περισσότερα όμως είναι σαρκοφάγα και τρέφονται με μικρότερα και άλλα υδρόβια ζώα τα οποία τρώνε ακόμη πιο μικρότερα και ούτω καθεξής μέχρι που φθάνουν στους μονοκύτταρους οργανισμούς που αποτελούν το πλαγκτόν .
Γενικά ως προς το χρώμα τα ψάρια είναι τα περισσότερο εντυπωσιακά ζώα στο κόσμο. Ιδιαίτερα το ασημί χρώμα των λεπιών που κυριαρχεί στα περισσότερα είδη οφείλεται σ΄ ένα στρώμα γκουανίνης, που αποτελεί υποπροϊόν της πέψης των τροφών τους. Σε πολλές των περιπτώσεων η ουσία αυτή φέρεται σε κρυσταλλική μορφή σαν πλάκες που αναλύουν το φως έτσι ώστε να δημιουργούν ιριδισμούς με πολλά χρώματα. Οι δε πράσινες, οι κόκκινές κι οι θαλασσιές αποχρώσεις με τους διάφορους επιμέρους χρωματισμούς οφείλονται σε αναρίθμητα αστεροειδή κύτταρα που ονομάζονται «χρωματοφόρα» τα οποία και βρίσκονται διασκορπισμένα σ΄ όλο το δέρμα του ψαριού.