Δημόσια υγεία.: Βρουκέλλωση – μελιταίος πυρετός και άνθρωπος – vets.com.gr
Δημόσια υγεία.: Βρουκέλλωση – μελιταίος πυρετός και άνθρωπος
Μελιταίος πυρετός
Πως γίνεται η πρόληψη της βρουκέλλωση στον ανθρώπο;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός αποτελεί μια σοβαρή ανθρωποζωονόσο, που ενδημεί εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας. Η βρουκέλλωση αποτελεί μια γενικευμένη λοίμωξη με παγκόσμια επίπτωση. Μεταδίδεται στους ανθρώπους από τα ζώα, κυρίως τα βοοειδή, τους χοίρους και τις κατσίκες. Η νόσος οφείλεται σε αερόβιο κοκκοβακτηρίδιο gram (-)του genus Brucella. Η μετάδοση στον άνθρωπο γίνεται Α) με κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα Β) από άμεση επαφή με αυτά. Οι μικροοργανισμοί μολύνουν τους ανθρώπους μέσω εκδορών του δέρματος ή των βλεννογόνων ή μέσω της αναπνευστικής οδού. Η περίοδος επώασης της νόσου κυμαίνεται από πέντε ημέρες έως αρκετούς μήνες. Ο μέσος όρος όμως του χρόνου επώασης είναι δύο εβδομάδες. Η ετήσια επίπτωση της νόσου για τη χώρα μας, είναι 5,3 κάτοικοι ανά 100.000 κατοίκους. Η σχέση αυτή παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα στις ορεινές περιοχές (Γρεβενά, Φλώρινα, Λακωνία, Φωκίδα). Συνήθως προσβάλλονται στη χώρα μας παιδιά κτηνοτροφικών περιοχών ή παιδιά, που επισκέπτονται τις περιοχές αυτές για διακοπές και καταναλώνουν μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συχνά μπορεί να συνυπάρχει ενήλικας με βρουκέλλωση στην ίδια οικογένεια. Ακόμα, η βρουκέλλωση αποτελεί ένα από τα σπάνια νοσήματα που ενέχει σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μικροβιολογικών εργαστηρίων. Γεγονός όμως είναι, ότι η μετάδοση της νόσου δεν μπορεί να γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πρόκειται για συστηματική λοιμώδη νόσο που προσβάλλει κλινικά με μη ειδικά συμπτώματα, ενώ χαρακτηριστικά συμπτώματα θεωρούνται ο πυρετός, ή κακουχία, η ανορεξία , οι μυϊκοί πόνοι και η αρθραλγία. Γενικά τα συμπτώματα της βρουκέλλωσης μοιάζουν με αυτά της γρίπης και για τον λόγο αυτό η νόσος είναι δύσκολο να εντοπισθεί στο αρχικό της στάδιο. Η διάγνωση τίθεται με την απομόνωση του μικροοργανισμού από το περιφερικό αίμα ή το μυελό των οστών και την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων στον ορό του αίματος.
ΠΡΟΛΗΨΗ. Η πρόληψη της βρουκέλλωσης στηρίζεται σε τρεις παράγοντες. 1.- Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των υγιών ζώων. 2.- Τη σφαγή όλων των προσβεβλημένων από τη βρουκέλωση ζώων και 3.- Τη παστερίωση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επιβολή αυστηρών κτηνοτροφικών οδηγιών και η εντατική ενημέρωση αλλά και η εκπαίδευση των κτηνοτρόφων, είναι απαραίτητα μέτρα για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης. Τέλος, η επιστροφή “φυσικών-οικολογικών” προϊόντων στην αγορά τροφίμων ενέχει τον θεωρητικό κίνδυνο, επανεμφάνισης βρουκέλλωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η νόσος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή. Η οξεία ή η χρόνια μορφή της βρουκέλλωσης σπάνια είναι θανατηφόρα.