Κτηνιατρικό κέντρο βελονισμού: Βελονισμός – Προφυλάξεις στην εφαρμογή βελονισμού σε ζώα -vets.com.gr
Κτηνιατρικό κέντρο βελονισμού: Βελονισμός – Προφυλάξεις στην εφαρμογή βελονισμού σε ζώα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ*
Ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα που έχουν όλοι οι άνθρωποι σχετικά με το βελονισμό είναι ο πόνος ή καλύτερα ο φόβος του πόνου . Ωστόσο, οι βελόνες που χρησιμοποιούνται για το βελονισμό είναι πολύ διαφορετικές από τις κανονικές βελόνες που χρησιμοποιούνται για ενέσεις. Οι βελόνες του βελονισμού έχουν μια στρογγυλή λεπτότατη άκρη έτσι ώστε να εισδύουν διαχωρίζοντας το δέρμα αντί να το τρυπούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια απλή αίσθηση τσιμπήματος μόνο. Τι γίνεται όμως με τις γάτες και τα σκυλιά κατά την εφαρμογή των βελονών; Και τα δύο μπορεί να είναι λίγο ανήσυχα στην αρχή, αλλά πολύ γρήγορα χαλαρώνουν, σταδιακά γίνονται ήρεμα και πιθανόν κάποια να κοιμηθούν. Τα περισσότερα ζώα προσαρμόζονται εύκολα στις θεραπείες του βελονισμού.
Προφυλάξεις που πρέπει να παίρνονται κατά την εφαρμογή αγωγής βελονισμού.
Ο βελονισμός είναι μια πολύ ασφαλής μορφή θεραπείας, εάν εφαρμόζεται σωστά και κυρίως από εκπαιδευμένο κτηνιατρικό βελονιστή.
• Επειδή ο βελονισμός ανακουφίζει από τον πόνο και μπορεί να αλλάξει τα συμπτώματα, η διάγνωση πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων από τον κτηνίατρο, αλλιώς ο βελονισμός μπορεί να καλύψει ένα σοβαρό πρόβλημα και να μας οδηγήσει σε λάθος διάγνωση..
• Ο βελονιστής για ζώα πρέπει να είναι κτηνίατρος. Η θεραπεία των ζώων είναι πολύ διαφορετική από τη θεραπεία των ανθρώπων
• Ο βελονισμός είναι γνωστό ότι μειώνει τον πόνο, και το σκυλί σας σχεδόν αμέσως θα αισθανθεί καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας για ανάπαυση και περιορισμού των δραστηριοτήτων. • Το κατοικίδιο ζώο σας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με άδειο στομάχι ή ελαφρύ γεύμα μόνο.
• Ο βελονισμός θα πρέπει να αποφεύγεται αν το ζώο είναι έγκυο.
• Απαγορεύεται το μπάνιο στη γάτα ή στο σκύλο σας, αμέσως πριν ή μετά τη θεραπεία του βελονισμού.
• Είναι καλύτερο να μην γίνεται βελονισμός σε ένα ζώο που είναι εξαιρετικά ανήσυχο, επιθετικό ή φοβισμένο. Ο κτηνίατρος βελονιστής σας μπορεί να καταφύγει στη χρήση ελαφριάς καταστολής σε τέτοιες περιπτώσεις.
• Ο κτηνίατρος βελονιστής θα πρέπει να ενημερωθεί άν το κατοικίδιο ζώο σας παίρνει κάποια θεραπευτική φαρμακευτική αγωγή. (ατροπίνη, κορτικοστεροειδή, ορμόνες), καθώς όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της θεραπείας του βελονισμού.
• Ο κτηνίατρος βελονιστής σας μπορεί να μην ξεκινήσει θεραπεία του σκύλου σας αν υπάρχει μια έντονη λοίμωξη του δέρματος ή όγκοι του δέρματος, όπου οι βελόνες μπορούν να επιφέρουν μόλυνση ή την αναπτύξουν την ήδη υπάρχουσα..
• Εάν ο βελονισμός με τη χρήση βελονών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους, ο βελονισμός με λέιζερ είναι μια εναλλακτική λύση με το ίδιο καλά αποτελέσματα.
* Για κάθε προβληματισμό σε σχέση με τον βελονισμό των ζώων, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο Παναγιώτη Παπαϊωάννου ειδικό στα θέματα βελονισμού των ζώων.