Ενδοπαράσιτα ζώων (εσωτερικά παράσιτα): Ασκαρίδες – Κεστώδη ( ταίνιες) – Αγκυλόστομα. – vets.com.gr

Ενδοπαράσιτα ζώων (εσωτερικά παράσιτα): Ασκαρίδες – Κεστώδη ( ταίνιες) – Αγκυλόστομα
Τι ενοούμε με τον όρο ενδοπαράσιτα;
Που βρίσκονται τα ενδοπαράσιτα και τι βλάβες επιφέρουν στην υγεία των ζώων
Τι είναι οι ασκαρίδες, τα κεστώδη και το αγκυλόστομα;
Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Τα ενδοπαράσιτα είναι παρασιτικοί οργανισμοί, που ζουν εις βάρος των ζωϊκών οργανισμών και εντοπίζονται στα εσωτερικά όργανα αυτών (ενδο – παράσιτα). Η διατροφή τους βασίζεται στην κατανάλωση θρεπτικών συστατικών των παρασιτουμένων οργανισμών.
Η παρουσία τους σε ένα ζώο συνεπάγεται βλάβες διαφόρου μεγέθους σοβαρότητος, αναλόγως του είδους του παρασίτου και του υπάρχοντος παρασιτικού φορτίου.
Προβλήματα για την υγεία των ζώων από την παρουσία ενδοπαρασίτων: Τρίχωμα ακατάστατο, τραχύ και σκληρό. Προβλήματα πρωκτού και περιπρωκτικών αδένων. Αινορραγικές διάρροιες. Αναιμία. Επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία. Νευρικότητα ή ληθαργικότητα. Πιθανότητα θανάτου.
Ποια είναι τα ενδοπαράσιτα: Ασκαρίδες, καστώδη, αγκυλόστομα.
Ασκαρίδες είναι το πιο κοινό ενδοπαράσιτο σε ζώα (Toxocara canis,Toxocara cati, Toxoscaris leonina) . Τα ζώα μολύνονται με αυγά του παρασίτου που βρίσκονται στο έδαφος, τα νεογέννητα ζώα από τη μητέρα τους (εγκυμοσύνη, θηλασμός). Σε περίπτωση αυξημένου παρασιτικού φορτίου πιθανή η εμφραξη του λεπτού εντέρου, όπου ζουν οι ασκαρίδες, με αποτέλεσμα τον θάνατο του ζώου. Ο άνθρωπος αν καταπιεί αυγά του παρασίτου μπορεί να προσβληθεί από τα παράσιτα. Προσοχή σε όσους χειρίζονται κόπρανα σκύλου ή γάτας και φυσικά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στα κατοικίδια να αφοδεύουν σε εδάφη όπου παίζουν παιδιά.
Κεστώδη είναι οι γνωστές σε όλους μας μακριές ευθύγραμμες λωρίδες, που ονομάζουμε ταινίες (Dipylidium caninum, Taenia pisiformis, T. Hydatigena, Echinococcus granulosus κ.α.). Σίγουρα θα προσέξετε την πληθώρα αυγών σαν κόκκοι ρυζιού στο τρίχωμα γύρω από τον πρωκτό. Τα αυγά των παρασίτων αποβάλλονται με τα κόπρανα των ζώων (σκύλου, γάτας) στη συνέχεια καταναλώνονται από άλλα ζώα όπως κουνέλια, πρόβατα , ψύλλους ,τρωκτικά όπου αναπτύσσονται τα παράσιτα σε διάφορα εσωτερικά όργανα μέχρι του σταδίου της μολύνουσας μορφής. Ο κύκλος ολοκληρώνεται όταν ο σκύλος ή η γάτα καταναλώσει ωμά σπλάχνα των ζώων αυτών.
Ένα παράσιτο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι ο εχινόκοκκος (Echinococcus granulosus),που συνήθως θα το συναντήσουμε σε αγροτικές περιοχές και βρίσκεται σε τσοπανόσκυλα, τα οποία έχουν φάει τη σάρκα ή τα εντόσθια μολυσμένου προβάτου. Αν ο άνθρωπος μολυνθεί από αυτό το παράσιτο, μπορεί να του προκαλέσει μία επικίνδυνη για την ζωή του, κύστη στο συκώτι, εγκέφαλο και άλλα όργανα, το γνωστό εχινόκοκκο.
Αγκυλόστομα (Ancylostoma caninum) ανήκει στα νηματώδη και το οποίο παρασιτεί στο λεπτό έντερο του σκύλου. Γεννάει αυγά που αποβάλλονται με τα κόπρανα και από τα οποία εκκολάπτονται οι προνύμφες του παρασίτου. Δύο πιθανές μολύνσεις: Παθητική και Ενεργητική μόλυνση.
Η παθητική μόλυνση είναι όταν ο σκύλος  καταπιεί τις προνύμφες που υπάρχουν στο εξωτερικό περιβάλλον
Η ενεργητική μόλυνση είναι όταν οι προνύμφες διαπεράσουν το δέρμα του σκύλου και μεταναστεύσουν στο έντερο. Τέλος τα νεογέννητα είναι δυνατόν να προσβληθούν από την μητέρα τους κατά τον θηλασμό. Επειδή οι προνύμφες έχουν την ικανότητα να διαπερνούν το δέρμα ο άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί από αγκυλόστομα.

Τα ενδοπαράσιτα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Απαιτείται ο τακτικός αποπαρασιτισμός των κατοιδίων ζώων σύμφωνα  πάντα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.